Hrvatski radio

Radio Osijek

Dio mesa ipak nije bio pregledan!

03.02.2017.

13:33

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veterinarska služba nije napravila propuste u kontroli mesa na trihinelu, nego dio mesa nije bio pregledan! Pokazale su to preliminarne veterinarske kontrole nakon što je na đakovačkom području 63-troje ljudi oboljelo od trihineloze.

Kontrolom  uzoraka ustanovljeno je neslaganje između izjave proizvođača suhomesnatih proizvoda, utvrđenog stanja i nalaza dobivenog nakon pretraga na Veterinarskom zavodu u Vinkovcima. Pozitivni uzorci mesa poslani su na daljnju DNK analizu. Rekao je to pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Agičić te dodao kako je utvrđeno da su suhomesnati proizvodi napravljeni od dvije, a ne od jedne svinje, kako je prvotno rečeno. "U dva su navrata 4. i 10. prosinca 2016. proizvedene tanke kobasice koje su bile pozitivne na trihinelu. Sve to pokazuje da postoji nedostatak dokumentacije koja dokazuje da je bila obavljena trihineloskopija. Najzanimljivije je od svega da je nađena trihinela i u slanini, odnosno u mišićnom tkivu koje je uz slaninu. Prema izjavi stranke taj bi proizvod trebao biti od divlje svinje, a DNK analizom će se utvrditi je li riječ o divljoj ili pitomoj svinji. Postupak još uvijek traje, kad nalazi budu gotovi vidjet će se je li propust proizvođača samo u ingerenciji veterinarske inspekcije ili će biti obaviještena tijela koja provode daljnji postupak. Postupak traje duže, jer se DNK analize rade izvan Hrvatske, no nalazi bi trebali stići do kraja idućeg tjedna", rekao je Agičić.   

Još je jednom pozvao sve proizvođače da se odgovorno odnose prema sebi, svojoj obitelji i svim potrošačima te da svo meso kontroliraju na trihinelu u najbližoj veterinarskoj stanici.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.