Hrvatski radio

Radio Osijek

Dio oporbe napustio sjednicu zbog dnevnog reda

28.05.2020.

12:32

Autor: Željka Bačić

Ž.Bačić

Ž.Bačić

Foto: - / -

Današnju sjednicu osječkog Gradskoga vijeća na samom je početku obilježio odlazak većeg dijela oporbe (HDZ i Biraj bolje), jer njihov prijedlog o uvrštavanju točke Pitanja i prijedlozi vijećnika na dnevni red nije prihvaćen.

Na dnevnom redu  sjednice Gradskoga vijeća danas nije bilo točke Pitanja i prijedlozi vijećnika, koja uobičajeno čini najveći dio rasprave. Nezadovoljstvo time izrazio je dio oporbe smatrajući da su pitanja i prijedlozi važan oblik demokracije i izražavanje potreba građana koji vijećnike plaćaju. Budući da nije prihvaćen njihov zahtjev da se ta točka uvrsti u dnevni red, vijećnici HDZ-a i stranke Biraj bolje napustoili su sjednicu. Željko Kovačević (HDZ) je izjavio kako su uvijek konstruktivna oporba te da je rasprava pod točkom  Pitanja i prijedlozi zapravo politička arena i borba za stajališta, a predsjednik stranke Biraj bolje Kristijan Šimičić komentirao je nedolazak gradonačelnika Ivana Vrkića na sjednice Gradskoga vijeća posljednjih godinu dana. Nemogućnost dolaska zbog bolesti shvaća, ali se pita kako gradonačelnik istodobno može najavljivati svoju kandidaturu za Sabor. Prema Poslovniku,  točka Pitanja i prijedlozi nije obvezna ako je razmak između dvije sjednice manji od mjesec dana, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota izrazivši žaljenje zbog takve odluke oporbe, a objasnio ju je pripremama za predstojeće izbore.  Kvoruma za donošenje odluka je bilo pa su vijećnici prihvatili niz izvješća. U sklopu izvješća o stanju sigurnosti  na području Osijeka  u 2019. godini, zamjenik načelnika Policijske uprave OBŽ  Darijio Premec istaknuo je kako je zadovoljavajuće te da u posljednja tri mjeseca nije bilo smrtno stradalih u prometu. Najavio je pojačani nadzor  vikendom i odgovorio na pitanje o biciklistima na osječkoj Promenadi. Svakodnevno dvije djelatnice i po šest sati dnevno nadziru i bicikliste i pješake, upozoravaju ih na  prekršaje, ali ne kažnjavaju. Uz ostalo, prihvaćene su dopune Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni  programa ranog i preškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Osijek. Dva mjeseca, od 15. ožujka do 15. svibnja, vrtići su korišteni besplatno, što je inače bilo u srpnju i kolovozu, a roditelji koji u idućem razdoblju  žele "čuvati mjesto" u vrtiću, jer ga ne bi ispisivali, uslugu će plaćati 200 kuna mjesečno do gradonačelnikovog opoziva te Odluke, odnosno, po završetku epidemije.

Željko Kovačević, Karlo Šatvar, Boris Piližota i Kristijan Šimičić

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.