Hrvatski radio

Radio Osijek

"Dioniz" ponovno okuplja kazališne akademije

04.10.2021.

17:18

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Grad Đakovo

Foto: Grad Đakovo

Foto: - / -

Grad Đakovo će u petak i subotu, 8. i 9. listopada, biti domaćin 13. Međunarodnog festivala kazališnih akademija Dioniz, a koji lani nije održan zbog pandemije koronavirusa i tadašnjih epidemioloških mjera, najavili su danas organizatori.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić izrazio je zadovoljstvo što se nakon jednogodišnje pauze zbog koronavirusa festival Dioniz ponovno održava u Đakovu. Napomenuo je i kako će festival biti održan u izmijenjenom terminu, odnosno umjesto krajem ožujka kao ranijih godina održat će se u listopadu, na samom početku nove akademske godine i u skraćenom obliku. Gradonačelnik je najavio sudjelovanje devedesetak sudionika iz Osijeka, Zagreba, Splita i Novog Sada. Izrazio je i nadu da će se sljedeće izdanje Dioniza održati u nekadašnjem formatu u trajanju od gotovo tjedan dana i u rano proljeće.
Dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić najavila je, uz ostale, i sudjelovanje profesora iz Slovenije. Rekla je i kako će ove godine uz održavanje radionica na trima lokacijama biti upriličeno i nekoliko prezentacija knjiga. Najavila je dolazak Miroslava Radonjića i Gorana Ibrajtera koji su vezani za Sterijino pozorje i Biblioteku Sterijinog pozorja iz Novog Sada. Sablić Tomić je  istaknula također da je 13. Dioniz doživio redizajniranje, odnosno Đakovo nije samo domaćin Festivala, nego je zaslužan i za redizajn, a za koji se pobrinuo đakovački akademski slikar Hrvoje Duvnjak. "Ove godine festival nema zadanu temu, nego je bio cilj vidjeti se, održati se", dodala je.
Voditelj ovogodišnje Dioniza Jasmin Novljaković naglasio je da je izuzetno važno da se Dioniz održi ove godine zbog kontinuiteta. Nadalje je rekao da na festivalu sudjeluju akademije s kojima se suradnja njeguje od početka održavanja Dioniza. "Pokušali smo na svaki način osmisliti Dioniz jer ga lani nije bilo i uspjeli smo sa stalnim akademijama iz Osijeka, Splita i Zagreba, ove godine pridružila nam se i akademija iz Novog Sada, a preko prof. Sebastijana Horvata, jednog od najznačajnijih redatelja u Sloveniji, uključili smo i kazališnu akademiju iz Ljubljane. Dioniz će biti otvoren u petak, 8. listopada, predstavom Zagrebački pentagram, Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, a završit će sutradan, u subotu, predstavom Leonce i Lena, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku", rekao je Novljaković.
Ovogodišnji se festival održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Svečano otvorenje bit će upriličeno u petak, 8. listopada u 19 sati u Centru za kulturu u Đakovu. Nakon otvaranja slijedi predstava „Zagrebački pentagram“ Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.