Hrvatski radio

Radio Osijek

Diplomatski zbor u prihvatnom centru

21.10.2015.

17:40

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poziv ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića privremeni prihvatni centar u Opatovcu danas je posjetila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u pratnji 35 članova diplomatskog zbora akreditiranih u Hrvatskoj.

"Tek kada čovjek vidi ovu situaciju tek onda može u potpunosti razumjeti što se ovdje radi i kakav je to posao te zašto je bitno raditi upravo na ovaj način na koji je Hrvatska pristupila izbjegličkoj krizi", izjavila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. U izjavi novinarima nakon posjeta prihvatnom centru, Pusić je navela kako je u ponedjeljak i utorak uputila pisma ministrima vanjskih poslova Grčke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Makedonije i Belgije te je, u svezi rješavanja izbjegličke krize telefonski razgovarala i s njemačkim ministrom vanjskih poslova. Prema njezinim riječima, sve te zemlje, izuzev Belgije, nalaze se na istoj izbjegličkoj ruti i umjesto da se međusobno prepiru bilo bi bolje da izbjegličku krizu međusobno koordiniraju.
"Jasno je da svi čekamo da proradi dogovor između Europske unije i Turske i da se taj val zaustavi u Turskoj, ali dok se to ne dogodi potrebna nam je više suradnja nego svađa", poručila je Vesna Pusić. Istaknula je kako je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker za nedjelju sazvao sastanak predsjednika država i vlada te je izrazila nadu da će se na sastanku postići i konkretan dogovor o koordinaciji u zbrinjavanju izbjeglica i migranata.
Na primjedbu novinara da među veleposlanicima nema predstavnika nekih država izravno pogođenih izbjegličkom krizom, Pusić je odgovorila kako će njihovi predstavnici biti u Bruxellesu što je ocijenila ohrabujućim. "Oni moraju redifinirati svoj pristup ovom problemu i ja pretpostavljam da se oni pripremaju za nedjelju", ocijenila je Pusić. Na popisu diplomata za obilazak Opatovca, koji je dostavio MVEP, nema diplomatskih predstavnika nekoliko zemalja zahvaćenih izbjegličkim valom među kojima su Grčka, Makedonija, Srbija i Mađarska. 
Austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff istaknuo je kako je impresioniran onim što je vidio u prihvatnom centru u Opatovcu kao i skrbi koju Hrvatska pruža izbjeglicama i migrantima. Kazao je kako Austrija i Hrvatska surađuju vrlo usko u rješavanju izbjegličke krize, a dvojica premijera, austrijski i hrvatski, čuju se svakodnevno. "Kada govorimo o izbjeglicama često govorimo o brojevima i statistikama, a zaboravljamo da je riječ o ljudima, ženama, djeci i obiteljima koje su poput nas", izjavio je novinarima veleposlanik Wiedenhoff. Na zamolbu novinara da komentira poteze slovenske vlade rekao je kako to ne može, ali da razumije zabrinutost svake države koja se suočava s izbjegličkom krizom koja je, kazao je, svakoj državi nešto s čime se do sada nije suočavala.
Zamjenica američke veleposlanice Margaret Nardi zahvalila je hrvatskim vlastima na svemu što čini za izbjeglice. "Pomoć koju pruža hrvatska Vlada je učinkovita i ovaj centar je dobar primjer toga. Želimo podupirati sve što radi hrvatska Vlada", poručila je Nardi.
U pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića veleposlanici su obišli prihvatni centar u Opatovcu, od ulaska i mjesta gdje se izbjeglice i migranti registriraju do šatora u kojima im se pruža zdravstvena skrb kao i šatora nevladinih humanitarnih udruga te hangara u kojima im se dijeli hrana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.