Hrvatski radio

Radio Osijek

14:02 / 04.04.2015.

Autor: Neven Knežević

Djeca u najvećem uskrsnom gnijezdu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu uskrsnih blagdana na središnjem trgu u Osijeku napravljeno je najveće gnijezdo. Promjera je dvadesetak metara i u njegovu je izradu utrošeno oko dvije i pol tisuće kilograma slame. Ispunjeno obilježjima Uskrsa, najviše su mu se radovala djeca. A zbog svoje veličine bit će kandidat i za Guinnessovu knjigu rekorda.

Dječja graja ispunila je Trg Ante Starčevića na kojem se odvijao program Uskrsa u Osijeku. Brojni štandovi, pozornica na kojoj su izmjenjivali zabavljači i glazbenici i atrakcija veliko gnijezdo od slame, ispunjeno pisanicama od različitih materijala koje su donosila djeca. Kako su rekli organizatori, nitko do sada nije napravio gnijezdo promjera dvadesetak metara, površine 250 kvadrata i u čiju izradu je utrošeno oko dvije i pol tone slame, pa stoga i ne treba čuditi što je prijavljeno i za sudjelovanje u Guinnessovoj knjizi rekorda. Zbog toga su u Osijeku stigli i predstavnici Guinnessa, a hoće li od kandidata, gnijezdo postati i rekorder znat će se za tridesetak dana. Autor uskrsnog gnijezda je akademski kipar Nikola Faler koji se već iskazao izradama skulptura od slame. No bez obzira hoće li gnijezdo postati svjetski rekorder glavni cilj je postignut, a to su sreća i zadovoljstvo najmlađih. U sklopu uskrsnog programa održana je i tradicionalna manifestacija „Motozeke“ čiji je organizator Moto klub Osijek gdje je više od 150 motociklista obučeno u kostime zečeva ili s njihovim obilježjima, prodefiliralo gradom, a sav ostvareni prihod bit će uplaćen djeci u potrebi, rekao je predsjednik Kluba Zdravko Bošnjak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.