Hrvatski radio

Radio Osijek

Djeci s teškoćama u razvoju potrebna nova škola

20.02.2017.

14:19

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godinama su roditelji djece s teškoćama u razvoju iz Slavonskog Broda strpljivo čekali početak gradnje nove škole no tek nakon što su javno izrazili svoje negodovanje, mjerodavni su se trgnuli. Danas je održan sastanak roditelja i gradonačelnika Duspare.

U Ministarstvu obrazovanja traži se model financiranja, a grad, kao osnivač škole, tvrdi da je zemljište odavno osigurano, a dokumentacija spremna.
Našim učenicima trebaju rehabilitacijski programi koje mi ne možemo provoditi jer imamo obične učionice koje su onako u vrlo lošem stanju, ističe pedagoginja Marina Sedlo.
Sadašnja zgrada, u koju su prije četrdeset godina privremeno smješteni, prilično je oronula, tijesna je za više od stotinu učenika koji se trebaju školovati u prilagođenim kabinetima i s primjerenim pomagalima.
Roditeljima je dozlogrdilo. Kada su dignuli glas i otvorenim pismom prozvali odgovorne, sustav se probudio. Sa sastanka u Ministarstvu obrazovanja izišli su ohrabreni, a danas su dobili i informacije od slavonsko-brodskog gradonačelnika da je zemljište odavno osigurano te da je projektna dokumentacija završena i poslana u mjerodavna ministarstva. Prema riječima Mirka Duspare, razmatra se mogućnost da se gradnja nove škole za djecu s posebnim potrebama financira novcem iz europskih fondova. Sve je sada na ministarstvima, kaže Duspara.
Roditelji su i dalje oprezni, iako ističu kako ih ohrabruje obećanje da će ubuduće prema mjerodavnima Grad i oni zajednički nastupati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.