Hrvatski radio

Radio Osijek

Dječja participacija u ruralnim područjima

17.03.2022.

14:35

Autor: HRT Radio Osijek

Stara pekara konferencija Dječja participacija u ruralnim područjima

Stara pekara konferencija Dječja participacija u ruralnim područjima

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek / HRT Radio Osijek

„Dječja participacija u ruralnim područjima” bila je tema današnje panel- rasprave održane u Staroj pekari u sklopu ostvarivanja programa Europske unije „Građani, jednakost, prava i vrijednosti”.

Skup je organizirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. Ured za udruge utemeljen je 2021. godine kao nacionalna kontakt točka programa Europske unije, vrijedan je jednu i pol milijardu eura i trajat će 7 godina. On daje tehničku potporu i pomoć jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Ravnateljica Ureda Helena Beus današnju je temu ocijenila iznimno važnom, jer treba učiniti sve i povezati brojne čimbenike, od socijalnih djelatnika, škola i roditelja do lokalnih i državnih vlasti kako bi se izbjegle nejednakosti među djecom ruralnih i gradskih sredina. 

Zamjenik župana osječko- baranjskog Mato Lukić ističe kako Osječko-baranjska županija mnogim programima nastoji zadržati mlade, njihove se potrebe osluškuju, pokušava se urediti infrastruktura u ruralnim naseljima kako ne bi bilo nejednakosti, koja se pokazala u onlajn nastavi. Županija, na primjer, osigurava besplatan prijevoz studenata i osigurava besplatan obrok. Važno je osigurati ostvarivanje dječjih prava kroz obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, informacijske i komunikacijske tehnologije. 

Anita Barišić sa osječkog Pravnog fakulteta podsjetila je na to da je problem tamo gdje se ne osiguravaju jednaki uvjeti za rast i razvoj djece u ruralnim i urbanim sredinama.

Lokalne zajednice djecu i mlade, rečeno je, moraju čuti, a ne samo pasivno slušati, bez obzira u kojoj sredini žive.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.