Hrvatski radio

Radio Osijek

Dječje kazalište i u doba korone uvijek u kontaktu s publikom

08.01.2021.

13:44

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek

Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek

Foto: - / -

Unatoč zahtjevnoj situaciji s epidemijom koronavirusa, u 2020. - godini u kojoj su brojna događanja otkazana i kazališta zatvorena za publiku, Dječje kazalište Branka Mihaljevića ostvarilo je veći dio svojih planiranih aktivnosti, čak i kad je u gledalištu smjelo biti samo 25 umjesto 240 mališana.

Iako su neki premijerni naslovi odgođeni zbog nemogućnosti dolaska suradnika iz inozemstva, tim osječkog dječjeg kazališta pripremio je nove tako da su godinu završili s čak pet premijera i jednom obnovom.
Kazališta su u cijeloj zemlji jedno vrijeme bila potpuno zatvorena, a kada im je rad i bio dopušten, epidemiološke su mjere ograničile broj gledatelja – Dječje kazalište moglo je primiti prvo njih pedesetak, a godina je završena s brojem od 25 dopuštenih gledatelja u dvorani s 240 mjesta. "No, unatoč tome odlučili smo igrati predstave dok god imamo gledatelje koji žele dolaziti u kazalište, pa su nam sve predstave bile popunjene dozvoljenim brojem. Brojevi su, jasno, u skladu sa epidemiološkim preporukama i situacijom vezanom uz epidemiju COVID-19, manji nego prošlih godina. Odigrali smo ukupno 140 predstava iz premijernog i repriznog programa. Ukupno je naše predstave u protekloj sezoni pogledalo 13478 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 105 predstava sa 9793 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 35 predstava, a pogledalo ih je 3685 gledatelja. Većina dogovorenih događanja u našem kazalištu je odgođena ili otkazana, no ipak je na svim programima u protekloj sezoni kroz kazalište prošlo oko 16000 gledatelja", ističu iz kazališta.
O premijerama
2020. godinu Dječje kazalište Branka Mihaljevića počelo je s koprodukcijskom predstavom s Gradskim kazalištem Joza Ivakić Vinkovci "Ljepotica i zvijer" u režiji Petronele Dušove (odigrana 12 puta), zatim je „lockdown“ izrodio autorski projekt glumaca Ivane Vukićević, Gordana Marijanovića i Đorđa Dukića – interaktivnu predstavu "Jednozubi gusar" koja je ujedno i predstava koja je naviše puta izvođena u prošloj godini. "Naime, ukupno smo tu predstavu igrali 25 puta, uglavnom na otvorenom. Ponajviše smo ju igrali besplatno za mališane u dječjim vrtićima Grada Osijeka", objašnjava Tatjana Grganović, voditeljica marketinga. Uslijedila je također koprodukcijska predstava s Kazalištem Oberon iz Koprivnice za Osječko ljeto kulture "Mali vitez Don Kiho i štitonoša Sancho" u režiji i po tekstu Damira Mađarića (17 puta), a početkom nove sezone prazivedena je predstava "Anton Žic, baba i harmonika", također u koprodukciji s Kazalištem Oberon, autora i redatelja Damira Mađarića. Premijerni je niz u prosincu završila blagdanska predstava "Što igračke žele" prema tekstu glumice Ivane Vukićević u režiji Nenada Pavlovića. Premijera je pomaknuta za 10-tak dana zbog izolacije i samoizolacije, ali je predstava odigrana čak 18 puta u samo devet dana. A u povodu tradicionalne manifestacije Noć kazališta Dječje kazalište obnovilo je legendarnu predstavu "Zeko, Zriko i Janje" Branka Mihaljevića, s potpuno obnovljenom scenografijom i kostimima koje je za ovu prigodu za naše kazalište osmislila mlada Tončica Knez. Kazalište je na programu imalo i 14 repriznih naslova iz prošlih sezona.
Prvotno planirani naslov "Nebeski Svaron i podzemni Suronja" zbog novonastale situacije odgođen je za 2021. Planirane predstave "Hrabri krojač" i "Orašar" nisu realizirane zbog nemogućnosti dolaska suradnika iz Rusije i Srbije, ali su umjesto njih izvedene premijere drugih predstava.
Rad s djecom i mladima
"U ožujku smo privremeno obustavili i rad i sve probe naših studija: Početnice, Baletnog studija, Dramskog studija za osnovne i srednje škole, te njihove godišnje produkcije, koje su s radom nastavile u rujnu, no rad im je propisanim epidemiološkim mjerama ponovno obustavljen u prosincu. Unatoč pandemiji pokrenuli smo i novi studio u suradnji i na prijedlog Udruge Male note - glazbena radionica za djecu „Male note“ s elementima Montessori pedagogije i Orff muzikoterapije. Svi studiji rad nastavljaju nakon što bude ukinuta zabrana Stožera civilne zaštite", objašnjava Grganović i podsjeća: "Želeći se prilagoditi novonastaloj situaciji vezanoj uz epidemiju korona virusa za vrijeme prvog zatvaranja pokrenuli smo online program „Ostani kući i kazalište uključi“ sa sloganom Bili u kući ili u stanu gledajte predstave na malom ekranu u kojemu smo predstave prikazivali na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici. Program je realiziran uz angažman tehničke službe i vanjskih suradnika koji su postojeće video materijale prilagodili emitiranju na televiziji te online, a video materijali našeg kazališta pregledani su više desetaka tisuća puta."
U Kazalištu Branka Mihaljevića ipak su održane i tradicionalne manifestacije Djeco kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta, te Kazališni maraton, a za vrijeme prvog zatvaranja sudjelovali su i u manifestaciji Kultura na kotačima u organizaciji Kulturnog centra Osijek.
"Gostovali smo festivalima u zemlji i inozemstvu, uobičajeno naše su predstave izabrane za sve značajnije festivale. Posebno ističemo i što smo imali čast otvoriti 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku i to našom uspješnicom Uspavanka za mišića u režiji Ljudmile Fedorove! Podsjetimo kako je Dječje kazalište svojom legendarnom predstavom Zeko, Zriko i Janje otvorilo i 1. šibenski dječji festival davne 1958. pa je naš nastup na najljepši način zaokružio našu višedesetljetnu izvrsnu suradnju. Nastupili smo na festivalu PIF u Zagrebu, festivalu Mali Marulić u Splitu, Požeškom plesokazu, a odlazak u Rijeku na Reviju lutkarskih kazališta nismo realizirali zbog izolacije i samoizolacije članova ansambla predstave", nabraja Grganović koja se nada da će gledalište kazališta 2021. ponovno biti puno.

NAGRADE I PRIZNANJA

1. Na 6. FEDU ON LINE, Sarajevo nagrada za najbolju glumicu pripala je Kristini Kovačević, za više uloga u predstavi “Lav koji nije znao pisati” koju je prema tekstu Martina Baltscheita režirao Damir Mađarić. Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice.
2. Gordan Marijanović u kazalištu donosi još jednu nagradu i to za “zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi PLIVA PATKA PREKO DRAVE, u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku” na 53. međunarodnom lutkarskom festivalu PIF u Zagrebu. 
3. Areti Ćurković, prvakinji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića glumici i dramskoj pedagoginji dodijeljeno je veliko priznanje Zlatna plaketa Grb grada Osijeka za izuzetna postignuća u području kazališne i filmske umjetnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.