Hrvatski radio

Radio Osijek

Dnevni centar za djecu i mlade

18.09.2020.

14:42

Autor: Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

Foto: - / -

U sklopu projekta "Dnevni centar za djecu i mlade" koji financira Europska unija u Belom Manastiru je održana radionica po uzoru na "World cafe", a mladi su raspravljali o svojem položaju i potrebama.

Dvadesetak mladih od 15 do 29 godina iz Beloga Manastira i prigradskih naselja kroz razgovore je obrađivalo teme obrazovanja, stanovanja, zdravlja i zapošljavanja, a voditeljica sportskih aktivnosti i javnih okupljanja Dnevnog centra za djecu i mlade Kristina Pletikapić istaknula kako aktivnosti u Centru obuhvaćaju uključivanje korisnika te provedbu radionica s elementima engleskog jezika, poduke iz različitih predmeta, medijskih radionica, javnih događanja i izobrazbe stručnjaka za voditelje rada s mladima:

"World cafe smo zamislili kroz temu "Ja sam budućnost", sve se odvija na 4 stola 4 s teme: obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje i zdravlje. Na prvu ruku one mladima možda zvuče apstraktno, no ciljali smo na studente, učenike, mlade obitelji, nezaposlene, a pokušali smo stvoriti što jasniju sliku i dobiti što konkretnije informacije od mladih. Nas zanima što to njima treba, koje su njihove potrebe, što imaju, a što možda ne znaju da imaju. Ovdje smo u funkciji nekoga tko će ih uputiti da se na neko mjesto mogu javiti sa svojim problemima i poteškoćama, a s druge strane ovdje smo u funkciji prikupljanja informacija za sadržaje i aktivnosti koje su potrebne gradu kada je riječ o radu s mladima", rekla je Pletikapić.

Radionici je nazočio i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob koji je pokazao veliko zanimanje za probleme mladih: "Ovo je jedan lijep projekt koji će se provoditi više godine, a mi kao Gradska uprava zainteresirani smo čuti kakvi su problemi mladih, kakve su njihove ideje jer mladi ljudi vid svijet malo drugačije i modernije nego mi", rekao je gradonačelnik Rob i dodao kako će pokušati uvažiti njihove sugestije i realizirati ih kroz svoj rad kao što su to već i učinili u nekim slučajevima: "Dosta problema je bilo oko sportskih sadržaja, nekakvih osvjetljenja koje smo još u početku mandata riješili, problema sportskih igrališta, borilišta, bolje organizacije i to je bila ona prva priča. Druga priča je bila djelovanje mladih kroz udruge, civilno društvo, ideje, radionice, sportski sadržaji, koncerti, prometovanje, putovanje. Bilo je dosta sitnica koje smo prepoznali i pokušali riješiti, a jako je bitno da se problemi rješavaju i putem ovakvih radionica i projekata".

Projekt "Dnevni centar za mlade" financira Europska unija iz Socijalnog fonda s 1.205.873,95 kuna.

Galerija
Bruno Taslidžić, Foto: -/-
Nikolina Mihajlović, Foto: -/-Matija Barić, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-img_20200918_105717.jpg, Foto: -/-img_20200918_110047.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.