Hrvatski radio

Radio Osijek

Dnevni red Gradskog vijeća odredio COVID-19

07.04.2020.

15:26

Autor: Radio Osijek//TM

Dnevni red Gradskog vijeća odredio COVID-19

Dnevni red Gradskog vijeća odredio COVID-19

Foto: - / -

Gradsko vijeće Grada Osijeka prvi puta u povijesti održala je sjednicu i izjašnjavanje vijećnika putem elektroničke pošte. Na to, kao i na dnevni red sjednice utjecala je krizna situacija vezana uz pandemiju koronavirusa. U radu je sudjelovalo svih 37 vijećnika.

Vijećnici su odlučivali o Izmjeni i dopuni Statuta Grada Osijeka, Dopuni Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva, Dopuni Odluke o komunalnoj naknadi, Odluci o oslobađanju plaćanja komunalne naknade tijekom okolnosti uzrokovanih virusom COVID – 19 i Informacijama o mjerama za ublažavanje posljedica djelovanja virusa COVID-19 na gospodarstvo i Osječane.
Gradsko je vijeće sve točke, osim prve u kojoj se mijenjao Statut Grada Osijeka, usvojilo je bez ijednog glasa protiv. Ta je točka usvojena većinom glasova (24) uz 13 suzdržanih. Ovime je s
manjen postotak izdvajanja za financiranje uređenja i izgradnje komunalne infrastrukture mjesnih odbora i gradskih četvrti te drugih poslova mjesne samouprave Grada Osijeka s 3 na 0,5 % od ukupno ostvarenih proračunskih prihoda u protekloj godini. 

Gradski su vijećnici utvrdili da nesagledive posljedice globalnog širenja pandemije, iziskuju izvršavanje samo zakonskih i postojećih ugovornih obveza te su odlučili obustaviti i rezati sve rashode za koje ne postoji neophodna potreba, kako bi se otvorile šire mogućnosti za odgovor na povećane potrebe građana, poduzetnika i proračunskih korisnika.
Dopunjen je tako Opći program poticanja razvoja poduzetništva novom mjerom za suzbijanje negativnih gospodarskih posljedica krize, s ciljem održavanja likvidnosti i zadržavanja postojećih radnih mjesta subjekata malog gospodarstva na području Osijeka. Korisnici ove nove mjere su subjekti malog gospodarstva koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu sa sjedištem, odnosno prebivalištem na području Osijeka. Gradonačelnik Ivan Vrkić uputit će Javni poziv subjektima malog gospodarstva koji ispunjavaju uvjete da se prijave za dodjelu potpora Grada Osijeka u iznosu do 1.000,00 kuna po zaposleniku.
Dopuna odluke o komunalnoj naknadi
Vijećnici Gradskoga vijeća zbog pandemije i narušene gospodarske aktivnosti, usvojili su Dopunu Odluke o komunalnoj naknadi, zbog rasterećenja gospodarskih subjekta za vrijeme trajanja ovih okolnosti. Drugim riječima, Grad Osijek u potpunosti je oslobodio obveznike plaćanja komunalne naknade vlasnike ili korisnike poslovnih prostora i građevinskog zemljišta koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, dok traje kriza izazvana korona virusom.
Gradsko vijeće Grada Osijeka danas je u potpunosti oslobodilo obveze plaćanja komunalne naknade za travanj, svibanj i lipanj 2020. – obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnike, pravne osobe i osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost – za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe obavljanju poslovne djelatnosti.
Kako bi se ublažile posljedice pandemije gradska je uprava dobila jednoglasno „zeleno svjetlo“ vijećnika za oslobađanjesudjelovanja u cijeni usluga Dječjeg vrtića Osijek od 16. ožujka do 15. svibnja za onu djecu koju roditelji ne dovode u vrtić, oslobađanje sudjelovanja roditelja u plaćanju produženog boravka u osnovnim školama do uspostave odgojno-obrazovnog procesa, obustavu naplate spomeničke rente od 20. ožujka do 20. svibnja, obustavu prisilne naplate potraživanja Grada Osijeka počevši od ožujka 2020. (osim onih kojima prijeti zastara) te oslobađanje plaćanja zakupnine za javne površine i poslovne prostore u vlasništvu Grada i gradskih javnih poduzeća za mjesec travanj s mogućim produženjem ove mjere.

 

gradsko-vijece-email.jpg

gradsko-vijece-email.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.