Hrvatski radio

Radio Osijek

Do bolje zelene i digitalne transformacije

24.02.2022.

15:52

Autor: HRT Radio Osijek

Konferencija o zelenoj tranziciji

Konferencija o zelenoj tranziciji

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Zelena i digitalna transformacija jedan je od glavnih ciljeva Europske unije za razdoblje do 2030. godine. Kako bi se javnost upoznala s mjerama poput dekarboniziranja energetskog sektora, energetskom učinkovitošću, obnovom ekosustava ili zdravog prehrambenog sustava i s druge strane s potrebom što učinkovitijeg digitalnog povezivanja na globalnoj, ali i lokalnoj razini, održavaju se edukativne konferencije. Jedna je održana i u Osijeku. 

Digitalno povezivanje i primjena zelenih tehnologija zahtjevi su bez kojih se neće moći zamisliti budućnost. Nažalost, Hrvatska se baš ne može pohvaliti  širokom primjenom tehnologija koje su u brojnim članicama Europske unije već zaživjele. Upravo zbog toga diljem Hrvatske održavaju se edukativne konferencije na kojima se predstavnici lokalnih zajednica s područja Slavonije i Baranje upoznaju s aktualnim digitalnim mogućnostima povezivanja. "Ideja je da se građani približe javnoj upravi, te time podigne efikasnost gradskih, općinskih i županijskih ureda i ustanova," rekao je voditelj edukacijskog programa Borna Belak, te istaknuo Osijek kao lokalnu jedincu koja je puno potigla u nekim aspektima digitalne i zelene tranzicije. 

"Prošle godine Osijek je dobio priznanje "Ecco City" kao grad koji brine o čistoći okoliša i njegovu ozelenjavanju," rekao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin te dodao "da smo po prikupljanju otpada prvi u Hrvatskoj i uskoro ćemo prijeći 50 posto u njegovu razvrstavanju". Prema njegovim riječima postignuti su zapaženi rezultati u korištenju obnovljivih izvora energije, uklanjanju divljih deponija, te korištenju altrernativnih načina javnog prijevoza.

 Govoreći o transferu znanja profesor s Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Ivan Plaščak rekao je da bi trebalo pojačati edukaciju poljoprivrednika u transferu tehnologija i njihovih načina primjene. Potporu, kako je rekao, u prvom redu očekuje od državnih institucija. 

Galerija
Konferencija u Osijeku, Foto: Neven Knežević/Radio Osijek
Konferencija u Osijeku, Foto: Neven Knežević/Radio OsijekKonferencija u Osijeku, Foto: Neven Knežević/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.