Hrvatski radio

Radio Osijek

Do gradskog novca preko javnog poziva i javnih natječaja

13.01.2016.

14:19

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Osijek će u ovoj godini za financiranje projekata i aktivnosti udruga iz proračuna izdvojiti 1,35 milijuna kuna za što će se sredstva dodjeljivati isključivo preko javnih poziva i natječaja .

"Dosadašnja je praksa bila da su udruge sredstva za svoje aktivnosti mogle tražiti izravno zamolbom prema gradonačelniku, a sada će sve morati prolaziti istu proceduru od javnog poziva ili natječaja, zadovoljavanja kriterija, odluke povjerenstva do sklapanja ugovora", izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Vrkić. Do promjene je došlo zbog Zakona o financiranju udruga, koji je na snagu stupio s prvim danom ove godine.
Vrkić je pojasnio da će od ukupnog iznosa
787 tisuća kuna biti dodijeljeno udrugama za njihove projekte putem javnog natječaja, koji će biti raspisan tijekom siječnja. Ostatak, a riječ je o 567 tisuća kuna namijenjeno je za financiranje aktivnosti udruga, za što će se raspisati javni poziv koji će biti otvoren sve dok se sredstva iz proračuna namijenjena za financiranje tih aktivnosti ne potroše.
Gradonačelnik je najavio kako će, nakon što se udruge jave na natječaj ili javni poziv, o svemu odlučivati stručna povjerenstva koja će razmatrati zahtjeve te predlagati rješenja i dodjelu sredstava za projekte, odnosno aktivnosti. Za projekte će se moći dodjeljivati od 2.000 do 35.000 kuna, a za aktivnosti od 1.000 do 30.000 kuna. 
 "Mi smo se uskladili sa zakonskim obvezama koje pozdravljam, jer ovako će se puno odgovornije i transparentnije trošiti proračunski novac. Neću reći da se za 1.000 kuna mogu kupovati glasovi, ali gradonačelnici, načelnici, župani mogli kupovati su naklonost kroz to ako nekome daju ili ne daju sredstva. Zato je jako dobro da o svemu odlučuje struka, a ne politika. Meni će biti puno lakše raditi. To i mene oslobađa obveze da možda pod nekakvim političkim pritiscima ili nekakvim privatnim reakcijama reagiram i dijelim proračunski novac kao da je moj. Drago mi je da Zakon ide na ruku toga da se uvede red", zaključio je Vrkić. 
Stroži kriteriji, rečeno je, natjerat će i udruge da u dostavljenim izvješćima jasno i konkretno prikažu na što su potrošili dodijeljena sredstva. 
Jadranka Nikolov, tajnica Grada, istaknula je da im se sve zainteresirane udruge, kao i uvijek do sada, po pitanju bilo kakvih nejasnoća mogu slobodno obratiti i za eventualnu savjetodavnu pomoć prije no što apliciraju za projekte.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.