Hrvatski radio

Radio Osijek

Do jeseni novi model javnog putničkog prijevoza

09.06.2020.

13:23

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Korona kriza prouzročila je goleme probleme javnim linijskim prijevoznicima koji su praktički preko noći ostali bez prihoda. Zbog toga se dogovara novi model javnog putničkog prijevoza, o čemu se razgovaralo i danas na sastanku koji je održan u prostorijama Arrive na Autobusnom kolodvoru u Osijeku.

Uz župana Ivana Anušića i pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture Marija Madunića, sastanku je nazočio generalni direktor Arrive za Hrvatsku Dražen Divjak jer ta prijevoznička tvrtka pokriva gotovo 90% linija u Osječko-baranjskoj županiji.

Divjak je rekao kako Arriva zapošljava 1.400 ljudi, ima 600 autobusa i 70 prodajnih mjesta, a kriza prouzročena Covidom-19 ostavila ih je bez prihoda ali su, uz državne potpore, očuvali radna mjesta. „Broj putnika smanjen je dramatično. Trenutačno radimo s otprilike 25% kapaciteta, a unutar tih 25% zbog epidemioloških smo mjera u mogućnosti voziti samo 45% kapaciteta vozila. No, i to je, na žalost, dovoljno s obzirom na to da nema škola, fakulteta, umirovljenici se još boje putovanja, nema turizma. Svi naši segmenti poslovanja dramatično su pogođeni”, kazao je Divjak. 

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako će uskoro biti poznate mjere kojima će se, u dogovoru Županije, Vlade i prijevoznika, osigurati održanje kvalitetnog linijskog prijevoza i poslovanja prijevoznika kako bi sva djeca mogla normalno putovati u školu a radnici na posao. „Razgovaramo i dogovaramo i vrlo brzo ćemo izaći s konkretnim mjerama s kojima bismo svi trebali biti zadovoljni. Bitno je zadržati kvalitetu usluge i normalno funkcioniranje prijevozničkih tvrtki. Nadam se da ćemo u budućnosti ustaliti novi model koji će biti samoodrživ i kvalitetniji za sve nas”, rekao je Anušić i ustvrdio kako je za ravnomjeran razvoj ključan kvalitetan prijevoz u svakom selu i gradu.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Mario Madunić istaknuo je kako je Ministarstvo svjesno da je županijski prijevoz, koji je desetljećima funkcionirao, teško održiv te se zbog toga ide u smjeru da se uvede javna usluga u svim županijama i omogući dostupnost u svim gradovima kao i u slabo naseljenim ruralnim područjima. Sa svakom županijom sklopit će se zaseban ugovor, s time da će susjedne županije moći potpisati zajednički ugovor. 

Sudionici sastanka obišli su danas na kolodvoru i prvu automatsku ekološku praonicu autobusa u istočnom dijelu Hrvatske. Vrijedna je 5 milijuna kuna, a posebna je po tome što se za pranje koristi reciklirana kišnica koja se skuplja u spremnicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.