Hrvatski radio

Radio Osijek

Do kraja godine Osijek će imati novi sajamski prostor

24.03.2022.

15:44

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Zgrada I Gospodarskoga centra Osijek

Zgrada I Gospodarskoga centra Osijek

Foto: Radio Osijek / KI / HRT

Izgradnja Gospodarskog centra u Osijeku napreduje prema predviđenim planovima, a završetkom će Osijek i Osječko-baranjska županija konačno dobiti kvalitetan sajamski prostor koji će omogućiti poduzetnicima bolju komercijalizaciju proizvoda, pronalazak tržišta i strateške partnere - rečeno je na današnjoj početnoj konferenciji projekta "Izgradnje zgrade I Gospodarskog centra u Osijeku".

Zgrada I samo je mali dio jednog velikog kompleksa pod nazivom Gospodarski centar, ukupne vrijednosti 65 i pol milijuna kuna, od kojih je 45 sufinancirano iz EU fondova. 9 milijuna kuna izdvojilo je Ministarstvo, a ostatak Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i partneri - istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak: "Početak svega je ova zgrada koja će pružiti prilike za nova sajmovanja u gradu Osijeku. Znamo da Grad Osijek ima tradiciju sajmovanja i trebao bi je nastaviti razvijati, posebno u kontekstu novih mogućnosti u vidu razvoja različitih brendova na području Panonske Hrvatske", rekla je ministrica Tramišak, ocijenivši kako će Osijek ovim projektom podići svoju gospodarsku aktivnosti i izvan granica Hrvatske: "U razdoblju 2021.-2027.. veliku pozornost smo usmjerili kroz zelenu i digitalnu tranziciju upravo na jačanje kapaciteta našeg gospodarstva. Planovi industrijske tranzicije regije za Panonsku Hrvatsku osigurat će minimalno 160 milijuna eura direktnih poziva na koje će se moći prijaviti mikro, mali, srednji poduzetnici, stvarajući time nove strateške lance vrijednosti i nove brendove, prvenstveno u vidu podizanja konkurentnosti prehrambene industrije, poljoprivrede, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, drvno-prerađivačke industrije, metalurške industrije, te razvoj kontinentalnog turizma. To su sve strateške grane gospodarstva koje su prepoznate u našim planovima i bit će moguće razvijati i kroz fondove EU", rekla je ministrica Tramišak.


Zgrada I Gospodarskoga centra bit će multifunkcionalni prostor, no ponajprije će biti namijenjena održavanju sajmova: "Raduje me što će uskoro biti gotova jer će Osijek i Osječko-baranjska županija dobiti pravi sajamski prostor kakav i zaslužuju i gdje će se razvijati razne gospodarske grane. Još jednom ćemo pokazati da smo metropola istočne Hrvatske. Mnogobrojni projekti u Osijeku idu planiranom dinamikom, dobri su pokazatelji o smanjenju broja nezaposlenih jer je evidentirano 1.288 manje nezaposlenih u odnosu na isti mjesec 2021., a 250 je slobodnih radnih mjesta više", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, a osječko-baranjski župan Ivan Anušić dodao: "Projekt je već puno puta predstavljen u javnosti, poprima svoje gabarite, izašao je iz zemlje, a do kraja godine imat ćemo gotov ultramoderan, novi Gospodarski centar koji će biti ne samo sajamski prostor nego i centar gospodarskih aktivnosti, generator i inkubator svih poslovnih aktivnosti na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Grad Osijek je generator svega onoga što istok Hrvatske mora biti. U tom smjeru zajedno radimo", rekao je župan Anušić i dodao kako će se završetkom radova prostor Pampasa vratiti se isključivo svojoj prvotnoj namjeni, a to je streljana: "Bitno je reći da će ovaj prostor preuzeti ulogu sadašnjeg Pampasa. Tamo će ponovno biti samo streljana, dok će se sajmovanje u potpunosti premjestiti u ovaj prostor. Ovdje nećete imati sajam jedanput, dvaput, triput ili četiri puta godišnje, ovdje će biti poslovne aktivnosti kroz cijelu godinu", završio je Anušić.


Zgrada sajamskog prostora bit će multifunkcionalan objekt, mješovite namjene, površine gotovo 5.000 m2. Projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama. Objekt će imati dvije etaže. Sam izložbeni prostor bit će smješten u prizemlju, a uz njega se također nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije, te druge događaje i popratne aktivnosti. Kat je namijenjen za uredske prostore.

Gradonačelnik Ivan Radić, župan Ivan Anušić i ministrica Nataša Tramišak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.