Hrvatski radio

Radio Osijek

Dobar savjet Blažene Djevice Marije

19.10.2021.

12:37

Autor: Davor Lončarić

Dobar savjet Blažene Djevice Marije

Dobar savjet Blažene Djevice Marije

Foto: - / -

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava posjetio je danas obnovljenu kapelicu Blažene Djevice Marije u Ulici bana Josipa Jelačića. To je samo jedan od objekata koji se obnavljaju novcem iz vukovarskog proračuna.

Grad Vukovar provodi projekt sanacije javnih raspela i sakralne baštine na području Vukovara te je nakon saniranih katoličkih i pravoslavnih raspela na području grada sanirana i kapelica Sv. Marije. Radovi su obuhvaćali sanaciju pročelja kapele, limenog krova, ograde i restauraciju vrata, a ukupna vrijednost izvedenih radova je 44 tisuće kuna s PDV-om.

Kapelica Sv. Marije, pravog naziva „Kapelica svevidećeg Božjeg oka“ ili „Kapelica BDM Dobrog savjeta“ sagrađena je 1916. godine u živopisnom stilu histroicizma, a sagradila ju je jedna vukovarska obitelj u znak zahvalnosti zbog oslobođenja članova iz sibirskih logora. 

Obnovljenu kapelicu blagoslovio je danas vukovarski župnik fra Ivica Jagodić, a uz gradonačelnika Ivana Penavu i dogradonačelnika Filipa Sušca okupilo se i nekoliko vjernika iz susjedstva koji održavaju kapelicu. 

Penava je izjavio kako je u posljednjih nekoliko godina Vukovar uložio 900 tisuća kuna u uređenje manjih sakralnih objekata, kapelica i raspela kojih je u gradu pravo mnoštvo, a mnogi su, na žalost, uništeni u ratu. 

 

Vukovarska kapelica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.