Hrvatski radio

Radio Osijek

Dobitnici nagrada i priznanja 30. Festivala glumca

21.05.2023.

16:19

Autor: HRT/Radio Osijek

Stručni žiri 30. FG

Stručni žiri 30. FG

Foto: Festival glumca / .

Svečana dodjela nagrada i priznanja 30. Festivala glumca bit će održana večeras na imanju Principovac u Iloku, a u slučaju kiše u Slovačkom domu.

Organizatori ovogodišnjeg Festivala glumca priopćili su tko su dobitnici zanimljivih nagrada na jedinstvenom festivalu na kojem glumci ocjenjuju nastupe kolegica i kolega na daskama koje život znače. 

Nagrada „Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je ansamblu predstave Mala zabava autora Vanje Jovanovića/Petre Pleše u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Teatra & TD iz Zagreba. Nagrada „Ivo Fici “ za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dobio je Luka Knez za ulogu u predstavi „Mala zabava“.

Nagrada „Nada Subotić“ za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina dodjeljuje se Luciji Dujmović za ulogu Lucije u predstavi „Studentica“ autorice Dorotee Šušak prema improvizacijama glumaca u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića i produkciji Divan teatra iz Zagreba. 

Za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade nagrađuje se nagradom "Nevenka Filipović", a na 30. Festivalu glumca osvojila ju je Zdenka Šustić za ulogu Vještice u predstavi „Ivica i Marica“ Braće Grimm u režiji Luke Juričića i produkciji Lutkarske scene „Ivana Brlić-Mažuranić“ Scena „I.B.M.“ iz Zagreba.

Nagrada „Fabijan Šovagović“ za najboljeg glumca dodijeljena je Ivanu SImonu za ulogu u predstavi „Mala zabava“ autora Vanje Jovanovića/Petre Pleše, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Teatra & TD iz Zagreba te Davoru Jurešku za ulogu Učitelja Škunce u predstavi „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar

Nagrada „Fabijan Šovagović “ za najbolju glumicu dodjeljuje se Oliveri Baljak za ulogu Bele u predstavi „Otočka terca“ prema tekstu „Sjecišta“ Beatrice Kurbel u režiji Ivana Vanje Alača i produkciji samostalne umjetnice Ane Vilenica u suradnji s Centrom za kulturu Novi Vinodolski te Arijani Čulini za ulogu Fani u predstavi „55 kvadrata“ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Nagrada „Ivo Gregurević“ za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dodjeljuje se Zlatku Vitezu odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca, a nagrada „Zvonimir Torjanac“ za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca dodijeljena je Himzi Nuhanoviću.

Posebno priznanje za osobni doprinos i dugogodišnje sudjelovanje u organizaciji Festivala glumca u Iloku dodijeljeno je Željku Sladetiću, a za dugogodišnji doprinos i sudjelovanje u organizaciji Festivala glumca dodjeljuje se vjernom partneru Festivala, tvrtki Iločki podrumi d.d.


U Ocjenjivačkom sudu 30. Festival glumca bili su glumica Mirela Brekalo Popović te glumci Maro Martinović i Miroslav Čabraja.


Foto: Goran Krznarić i Mirela Čikvari


 

Galerija
Davor Jureško, Foto: Festival glumca/.
Ivan Simon, Foto: Festival glumca/.Arijana Čulina, Foto: Festival glumca/.Olivera Baljak, Foto: Festival glumca/.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.