Hrvatski radio

Radio Osijek

Dobitnici priznanja Mirotvorna škola posjetili osječku Gradsku upravu

29.04.2019.

14:31

Autor: Vedran Drabek

VD/HRT

VD/HRT

Foto: - / -

Ekonomska škola Vukovar, Srednja škola Delnice i Islamska gimnazija dr. Ahmed Smajlović iz Zagreba prošlogodišnji su dobitnici priznanja Mirotvorna škola čime su zaslužili nagradu „Krunoslav Sukić" za zauzimanje u promicanju mirotvorstvu, a koja je dodjeljena četvrtu godinu.

„Priznanje Mirotvorna škola dodjeljujemo od 2015. godine. U početku smo bili potaknuti od lokalnih zajednica iz Kastva i Rijeke budući da nagrada ima nacionalni karakter. Oni su nam već ranije predložili svoje škole, a kada smo prikupljali prijave postali smo svjesni koliko se na odgoju za mir radi u školama a da to nije poznato. Kasnije smo raspisali i natječaj za Mirotvornu školu i stvarno su mnoge škole taj koncept prepoznale, i to kao onaj kojim bi htjeli razvijati svoj identitet. Prva škola koja je dobila ovo priznanje bila je Ekonomska škola iz Daruvara", istaknula je Katarina Kruhonja, jedna od utemeljiteljica nagrade Krunoslav Sukić osječkog Centra za mir nenasilje i ljudska prava.

Do sada se na natječaj prijavilo više do 50 škola, od kojih je 15 i osvojilo nagradu, a da će budućnost na ovom području biti dodatno osnažena, iskazano je današnjim potpisivanjem  povelje između Centra za mir i Grada Osijeka, prvim takve vrste u Hrvatskoj. „Iskoristili smo priliku da potpišemo povelju vezano za Forum Mirotvorna škola čiji je cilj osnaživanje, povezivanje i umrežavanje škola, organizacija civilnog društva, institucija, jedinica lokalne samouprave, ali i svih jedinica koje se žele uključiti u promicanje kulture mirotvorstva. Možemo se pohvaliti kako je Osijek prvi grad koji je potpisao ovu povelju i da trenutno imamo najveći broj škola koje su uključene, a dolaze iz našeg grada kao i čak četiri od pet udruga koje su ujedno i potpisnici ove povelje”, zaključio je zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piložota. 

„Priznanje "Krunoslav Sukić" za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava namijenjeno je pojedincima/kama, organizacijama, društvima, građanskim i drugim inicijativama za pružanje otpora nasilju te njihovom zalaganju za primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba, zaštiti i promicanju ljudskih prava i mirotvorstva u lokalnoj zajednici putem društveno angažirane umjetnosti, poticanjem društvenog, ekumenskog i međureligijskog dijaloga, nenasilnim akcijama i drugim načinima nenasilnog društvenog djelovanja u Republici Hrvatskoj", ističu iz Centra za mir.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.