Hrvatski radio

Radio Osijek

Dobrovoljnim davateljima krvi donacija zaštitnih maski

01.10.2020.

12:49

Autor: Monika Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Jedna od posljedica pandemije je smanjen broj mladih davatelja krvi koji prvi puta doniraju krv, zabilježeno je u Osječko-baranjskom Crvenom križu kojem je, u motiviranju novih davatelja, odlučila pomoći tvrtka za proizvodnju zaštitne opreme Sophy.

Svakom darivatelju krvi, onima koji krv daju prvi puta te jednom na godinu višestrukim davateljima, tvrtka Sophy, od 5. listopada, darivat će kutiju s 50 zaštitnih maski- rekao je na konferenciji za novinare direktor tvrtke Saša Martinović te najavio da će s donacijom nastaviti i u idućoj godini, količine nisu ograničili.

Banka krvi osječkog Kliničkog zavoda prikuplja zalihe za 7 bolničkih ustanova u regiji, istaknula je predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu osječkog KBC-a Marina Samardžija koja ističe da raspolažu s dovoljnim zalihama svih krvnih grupa ali da, u ovom okolnostima pandemije, treba znati da se davalaštvo krvi ne može, kao mnogo toga, prebaciti u virtualni svijet te poziva sve dosadašnje i nove davatelje da se odazovu akcijama ili na Klinički zavod i daruju krv. 

Ravnatelj županijskog Crvenog križa Marka Đukića ističe važnost upravo mladih davatelja čiji je broj, zbog pandemije, znatno smanjen, u odnosu na prethodne godine je prepolovljen, a upravo su mladi oni na kojima se zasniva budućnost dobrovoljnog davalaštva krvi. 

 

predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu osječkog KBC-a Marina Samardžija, ravnatelj Crvenog križa OBŽ Marko Đukić, direktor tvrtke Sophy Saša Martinović

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.