Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodatne mjere zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene osobe

19.02.2020.

12:30

Autor: Radio Osijek

foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / -

Predstavnici Osječko-baranjske županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sastankom su ponovno otvorili temu problematike dugotrajno nezaposlenih osoba. Najavljeni su konkretni projekti i edukacije.

Krajem siječnja broj nezaposlenih na području Osječko-baranjske županije iznosio je 17.000 osoba, od čega veliki dio čine oni koji se u evidenciji Zavoda nalaze duže od godinu, istaknuo je predstojnik regionalnog ureda HZZ-a Ivan Ravlić: "Tijekom prošle godine prosjek nezaposlenih na našem području iznosio je 16.600 osoba, dok je danas 17.000, no dolaskom Uskrsa i početkom sezone, kao i radova u građevini i poljoprivredi očekujemo pad navedenih brojeva. Također, u našoj evidenciji nalazi se gotovo 45 posto osoba koje čekaju na zaposlenje duže od godinu dana i to je svakako signal da baš s tom ciljanom skupinom odredimo dodatne aktivnosti i mjere kako bismo potrebe na tržištu rada zatvorili s domaćom radnom snagom”.

Na sastanku je usuglašeno kako će se zapošljavanje potaknuti kroz projekte bez obzira na dobnu granicu za što je već osiguranoo 300.000 kuna: „Konkretno riječ je o edukacijama: asistent u nastavi, računovođa, voditelj EU projekta kao i ECDL operater (Europska računalna diploma) za dugotrajno nezaposlene osobe, za što će županija svim polaznicima u potpunosti financirati edukaciju kao i troškove prijevoza, bez obzira na mjesto stanovanja”, zaključila je Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a Ivana Katavić Milardović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.