Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima meda

03.10.2020.

17:27

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

U organizacija Hrvatske gospodarske komore - županijske komore Osijek održano je 25. ocjenjivanje meda. Nakon što je prije deset dana provedena fizikalno - kemijska analiza uzoraka, a nakon toga senzorsko ocjenjivanje gdje su stručni kušači analizirali med, podijeljene su nagrade

Od 105 pristiglih uzoraka iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja za najbolji med proglašen je med Milana Tenčića iz Labina, dok je priznanje šampionskog bagremovog meda dobila osječka tvrtka „MIKICA OS", a naslov šampionski kestenov med dobio je OPG Stjepana Antolčića iz Velike Gorice. "Veliki je uspjeh što su na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo toliko puno uzoraka. Nažalost zbog klimatskih promjena ponovno je podbacila jedna od najvažnijih paša - bagremova", rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Ove godine po prvi puta uz Hrvatske svoje uzorke na ocjenjivanje poslali su i pčelari iz Bosne i Hercegovine, Vojvodine i Mađarske što, kako je rekao viši stručni savjetnik u HGK Županijskoj komori Osijek Igor Mikulić, govori da je ovo ocijenjivanje cijenjeno i izvan granica Republike Hrvatske. Proizvođači su se u svojim komentarima dotaknuli i problema s kojima se susreću. "Najveći je problem", rekla je direktorica tvrtke "Mikica OS" "veliki uvoz meda sumnjive kakvoće. Rješenje je izvoz našeg meda koji je kvalitetan, no da bismo to uspjeli potrebna nam je potpora mjerodavnih institucija koje će nas okrupniti kako bismo bili konkurentni na inozemnom tržištu". Podsjetimo da je potrošnja meda u Hrvatkoj manje od 2 kilograma po stanovniku što je nekoliko puta manje od europskog prosjeka, a uvoz višestruko nadmašuje izvoz. Plakete najboljima podijelio je predsjednik Gospodarskog vijeća HGK - županijske komore Osijek Zoran Kovačević.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.