Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodijeljene mirotvorne nagrade "Krunoslav Sukić"

07.12.2017.

12:59

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek 2009. godine utemeljio je nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u čast jednog od svojih osnivača, mirovnog aktivista i humanista Krunoslava Sukića. Ovogodišnje su nagrade dodijeljene danas.

"Obrazovanje, znanje i djelovanje Krunoslava Sukića bilo je motivirano prepoznavanjem i uvažavanjem dostojanstva, integriteta i prava svakog čovjeka. Bio je prigovarač savjesti. Reprezentirao je javno malo poznate i priznate muškarce i žene koji su, unatoč ratu i u ratu te u ovakvim teškim, gotovo zbunjujućim tranzicijskim vremenima, činili i čine sve što je njima moguće da kao društvo i politička zajednica nenasilnim metodama napredujemo prema pravednijem, demokratskom društvu - gdje će pojedinci i zajednica imati prostor za razvijanje svojih kreativnih potencijala ali ne na štetu drugoga i bez straha od drugoga – nego da njegujući solidarnost i suradnju njegujemo, održavamo i unapređujemo mir"", obrazložili su u Centru za mir, nenasilje i ljudska prava zašto su nagradu posvetili upravo Krunoslavu Sukiću.

Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" dodjeljuju se za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.

Mirovnu Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunolsav Sukić" 2017. dobila je Lina Budak, odvjetnica i aktivistica za ljudska prava. Priznanje su dobile Jadranka Brnčić, Ana Raffai i sestra Vesna Zovkić. Priznaje - knjiga godine dobilo je dvoje autora - Ivica Đikić za dokumentarni roman o srebreničkom genocidu "Beara" te Nada Glad za biografsku studiju života i djela Franje Starčevića "Goranski mir(ovi)". Priznaje mirotvorna škola dobila je Osnovna škola Huge Badalića iz Slavonskog Broda. Posebno priznanje za podršku i solidarnost s izbjeglicama dodijeljena je međunarodnim volonterima No Name Kitchen Šid.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.