Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodijeljene nagrade Krunoslav Sukić

08.12.2016.

15:42

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, uoči 10. prosinca Međunarodnoga dana ljudskih prava, dodijelio je nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“. Nagrada je to za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava.

Na 8. natječaj za tu nagradu pristiglo je 29 prijedloga. Dodijeljene su dvije nagrade i tri priznanja.

Nagrada „Krunoslav Sukić“ 2016 dodijeljena je Zdravku Marjanoviću- mirovnom aktivistuiz Bačke Palanke za ustrajnu predanost građenju miroljubivih i prijateljskih veza među ljudima i narodima. Po izbijanju ratnih događanja na području bivše Jugoslavije, sa skupinom istomišljenika koja se nije mirila s ratnom politikom tadašnjeg režima u Srbiji, 1992. godine pokreće niz antiratnih i mirovnih aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici i ne osvrćući se na ratne okolnosti, upravo obrnuto, zbog njih prelazi crtu bojišnice i dolazi kao prijatelj u Ilok, Vukovar, Osijek, Derventu, Sarajevo... – vidjeti što se događa, pokazati i iskazati prijateljstvo i solidarnost- stoji u obrazloženju.

Nagrada je dodijeljena i Ivani Paradžiković,  urednici emisije Provjereno za njezino profesionalno i ljudsko zalaganje za socijalnu pravdu, solidarnost, ljudska prava i demokratske standarde. Nagrada je, ističe se,  zahvala za do sada učinjeno te podrška izuzetnim novinarima i novinarkama tima Provjerenog za svaki njihov budući iskorak za kojeg će, uvijek ponovno, biti potrebna osobna profesionalna i ljudska hrabrost, mudrost, suosjećanje i solidarnost.  

Priznanje "Krunoslav Sukić"  ide Mreži Mladi ujedinjeni u miru za rad na povezivanju mladih iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine kojim  promiču, potiču i pridonose izgradnji miroljubivih, suradničkih i prijateljskih odnosa i tako postavljaju temelje trajnom miru. Mreža je izrasla iz višegodišnje suradnje organizacija civilnoga društva: Humanitarne organizacije Prijateljice iz Tuzle, Udruženja SARA-Srebrenica iz Srebrenice, Omladinskog centar Gornji Vakuf. Mladi ove mreže imaju hrabrosti pogledati u ratom ranjenu prošlost, ali na način koji otvara prostor za drugačiju budućnost. „Oni imaju hrabrosti za susreti se, doći blizu, upoznati, biti iskren-iskrena, raditi nešto zajedno, prelaziti unaprijed im zadane granice s naslijeđem kakvo im je stavljeno na pleća“.

Priznanje „Krunoslav Sukić“ KNJIGA GODINE 2015./2016. Dobio je Nikola Biliškov, urednik  knjige radova grupe autora  „Preživljavati usprkos“ - zbornik povodom 100. obljetnice rođenja Ivana Supeka. Zbornik i rad na njemu mirotvorni je poduhvat. Okuplja i potiče na sudjelovanje u radu na društvenoj pravdi i promjeni nove generacije aktivista, istraživača i mislilaca odlično se nadovezujući na naslijeđe znanstvenog, društvenog i mirotvornog djelovanja akademika Supeka. Značaj buđenja i aktivnog angažmana, kritičke misli i korištenja znanja za rad na pravednijem društvu, u humanističke svrhe, inkorporiran je u širokom spektru tema obrađenih u Zborniku: kritička misao, uloga znanosti, mirovne politike, humanistička arhitektura, pravedna ekonomija, ekonomska demokracija, održivi prirodni i društveni razvoj, ekologija.  

Priznanje „Krunoslav Sukić“ MIROTVORNA ŠKOLA 2016 dodijeljeno je učenicima, nastavnicima i suradnicima Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko za poticanje odgoja za mir, nenasilje i suradnju te njihovo solidarno i uključivo sudjelovanje u unaprjeđivanju života svoje školske i lokalne zajednice. Od njih učimo kako je mala škola u brdima Gorskog kotara samo naizgled izolirana jer svojim djelima, aktivnostima i projektima seže izvan granica svoje županije, države pa čak i na druge kontinente. Primjer je kako je njega vlastite baštine i produbljivanje znanja o sebi i drugima domoljublje koje u sebi čuva mjesto  za toleranciju, upoznavanje i prijateljstvo s drugim kulturama- opisao je Izvršni odbor nagrade Krunoslav Sukić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.