Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodijeljene potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju

19.10.2018.

11:50

Autor: Amoreta Bajto

fotografije Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

fotografije Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

Foto: - / -

U Osijeku je danas ugovore potpisalo 57 korisnika koji su ostvarili pravo na potpore kroz Program mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije. Dodijeljeno je 14 različitih potpora za koje je Županija osigurala 7 milijuna 550 tisuća kuna.

U proračunu za 2018. godinu Osječko-baranjska županija je za dodjelu 14 različitih potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju osigurala 7 550 000 kuna. U ožujku su objavljeni javni pozivi za dodjelu tih potpora, a do sada je za 67 korisnika isplaćeno 1 150 500 kuna. Zamjenik župana Petar Lagator potpisao je ugovore s još 57 korisnika u ukupnoj vrijednosti 718.760,00 kuna. Ugovore su potpisali predstavnici 43 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pet obrta, dva trgovačka društva koja se primarno bave poljoprivrednom proizvodnjom, šest jedinica lokalne samouprave i jedna znanstveno obrazovna institucija (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek).

Potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju financiraju se iz namjenskih prihoda od raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a Županija ih je uvela radi stvaranja pretpostavki za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanje konkurentnosti poljoprivrede i postizanje održivog razvoja ruralnog prostora, kao i drugih ciljeva utvrđenih poljoprivrednom politikom Republike Hrvatske, odnosno Programom mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije za razdoblje 2016. - 2020. godine.

U 2018. godini, uzimajući i potpore koje će se isplatiti nakon današnjeg potpisivanja ugovora, potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju koristilo je 124 korisnika u ukupnom iznosu od 1 869 260 kuna, no javni pozivi su otvoreni i traju do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2018. godine (osim Javnog poziva za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca 2018. godine).

/za izradu članka korištena web stranica OBŽ/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.