Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodijeljene povelje humanosti

26.10.2017.

13:04

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za učinjena humana djela na području Osječko-baranjske županije danas su dodijeljene povelje humanosti. "Povelja humanosti" je javno priznanje za humana djela na području Županije .

Za skrb o djeci bez roditelja povelju humanosti dobila je Mirna Grgić, diplomirana pravnica na Općinskom sudu u Osijeku. Prijedlog za dodjelu Povelje humanosti došao je iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek. Već četiri godine volontira u Klasju, slobodno vrijeme s ljubavlju i predano posvećuje djeci, stoji među ostalim, u obrazloženju za Povelju humanosti.

Za posebnu skrb za slijepe i slabovidne osobe povelja je dodijeljena Ani Matijević, a Oto Farkaš, povelju je dobio za nesebični rad u Udruzi roditelja poginulih hrvatskih branitelja. Kada su 1995.godine osnivali Udrugu bilo je gotovo 800 članova, a danas ih je oko 170. Kao i mnoge druge, njegova obiteljska priča je tragična, sin je ubijen u Domovinskom ratu. Upravo zbog toga što zna kako je ostalim roditeljima, koji još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, pomaže svakodnevno u svim poslovima, od odlaska u trgovinu, na groblja, pomaže nemoćnim starim roditeljima koji traže svoju djecu.

Povelju humanosti Osječko-baranjske županije dobilo je i 11 dobrovoljnih darivatelja krvi iz Osijeka, Našica, Donjeg Miholjca i Valpova.
Dodjeljujući povelje, župan Ivan Anušić je naglasio kako bi nam svima bilo daleko ljepše u životu kada bi smo razmišljali poput ovih ljudi koji su danas dobili Povelju humanosti Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.