Hrvatski radio

Radio Osijek

13:13 / 15.12.2020.

Autor: Radio Osijek/TM

Dodijeljene stipendije osječkim srednjoškolcima

Foto: Grad Osijek

Foto: Grad Osijek

Foto: - / -

Grad Osijek je, nastavljajući s potporom darovitih učenika srednjih škola i onih koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, ove godine dodijelio 32 stipendije, za što su iz proračuna izdvojene 192 tisuće kuna.

Riječ je o novčanoj potpori od 6000 kuna koja se učenicima isplaćuje tijekom školske godine, od rujna do lipnja, u iznosu od 600 kuna mjesečno. Njih 27 ostvarilo je pravo na stipendiju za darovite učenike, dok je za deficitarna zanimanja uvjete ispunilo pet učenika. Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš s učenicima se sastala preko Zoom aplikacije. "Nagrađivali smo uspješnost, izvrsnost, deficitarna zanimanja, sportske uspjehe i uspjehe na školskim natjecanjima. Nagradili smo učenike koji istovremeno pohađaju dvije srednje škole i naravno, u obzir smo uzeli i socijalni status. Čestitka svima, držim palčeve i uvjerena sam u njihove izvrsne rezultate i u narednim godinama", rekla je Gamoš.
U ime ovogodišnjih stipendista grada Osijeka zahvalila je Iva Šmigovec, učenica III. gimnazije Osijek. Poručila je kako je stipendija dobrodošla i kako je učenicima drago što Grad prepoznaje njihovu izvrsnost te im daje financijsku podršku i nagrađuje njihove uspjehe.
Inače, Grad Osijek stipendira učenike četverogodišnjih srednjih škola od treće godine školovanja, a učenike trogodišnjih strukovnih škola od druge godine školovanja. Pravo na stipendiju imaju učenici koji su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području grada Osijeka i redovito upisani u određenu srednjoškolsku ustanovu, te koji nemaju odobren kredit, stipendiju ili jednokratnu potporu od strane drugog subjekta. Uz to, daroviti učenici trebaju ostvariti prosjek ocjena najmanje 4,50, dok je učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja dovoljan i prosjek od 3,50.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.