Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodijeljeno milijun kuna potpora vukovarskim poljoprivrednicima

22.07.2022.

12:01

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Dodjela potpora vukovarskim poljoprivrednicima

Dodjela potpora vukovarskim poljoprivrednicima

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Sedmu godinu Grad Vukovar dodjelom bespovratnih potpora potiče razvoj vukovarskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Iznos sredstava za ovu namjenu rastao je iz godine u godinu - ove godine za vukovarske poljoprivrednike bilo je osigurano milijun kuna.

Javni poziv otvoren je 27. svibnja, a namijenjena sredstva su zaključno s 14. lipnja utrošena u cijelosti - 45 podnositelja zahtjeva ostvarilo je pravo na 59 potpora u sklopu 11 mjera. Ugovore s iznosima do 50 tisuća kuna poljoprivrednicima  gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa svojim zamjenikom Filipom Sušcem uručio je u perivoju Dvorca Elc

Gradonačelnik je naglasio je kako je od 2015. godine do danas, Grad Vukovar u razvoj i poticanje poljoprivrede uložio više od 6 milijuna kuna. „Iz godine u godinu povećavali smo iznos sredstava koje smo namijenili za poljoprivredu, a jednako tako, iz godine u godinu se digao i postotak koji su poljoprivrednici povukli. Ovo je program koji je načinjen kroz dogovor i suradnju s poljoprivrednicima - svake godine prilagođava se u skladu s njihovim potrebama, ali i potrebama tržišta. Stoga nam je drago vidjeti da su mnogi ovu priliku iskoristili kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i postali konkurentniji, što nam je bila i prvotna namjera“, istaknuo je Penava koji se prilikom obraćanja poljoprivrednicima osvrnuo na trenutnu globalnu krizu.

„Svi sa zebnjom gledamo u budućnost gdje nas se zbog aktualnih politika, koje su pogrešne, dovodi do stanja koje će utjecati i na samu proizvodnju. Nadam se kako će ova sredstva biti od pomoći pri susretu s udarom koji nam slijedi već u ovoj godini, a sigurno i u 2023.“, rekao je naposljetku Penava.

Javni poziv sadržavao je 11 mjera kojima se sufinancira 50% prihvatljivih troškova povezanih s aktivnostima u primarnoj proizvodnji te sektoru prerade i stavljanja na tržište poljoprivrednih proizvoda.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je kako je od 11 mjera u pozivu najiskorištenija Mjera 1 koju su poljoprivrednici većinom iskoristili za sufinanciranje nabave mehanizacije i opreme u poljoprivrednoj proizvodnji.

Najveći iznos koji je podnositelj zahtjeva mogao ostvariti je 50.000,00 kuna, a minimalan iznos prihvatljivih troškova potpore nije mogao biti manji od 1.000,00 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.