Hrvatski radio

Radio Osijek

Dođite na Pokladno jahanje u Tenji

15.02.2020.

12:26

Autor: Radio Osijek / IF

Dođite na Pokladno jahanje u Tenji

Dođite na Pokladno jahanje u Tenji

Foto: - / -

U Tenji danas pedesetak jahača sudjeluje u 15. pokladnom jahanju koje organizira KUD Josip Šošić. Očekuje se više od tisuću posjetitelja za koje su domaćini pripremili slavonske delicije na 6 postaja.

Pokladni jahači tradicija su još iz vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su projahali po svim sokacima sela, a domaćini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši. Iako to nikada nije imalo natjecateljski karakter, proglašavanje najboljih imalo je svečano obilježje.

Taj se običaj njeguje diljem Slavonije i Baranje, a ove subote domaćini su KUD Josip Šošić iz Tenje. Okupilo se pedesetak jahača iz raznih krajeva, Baranje, Đakovštine, Slavonskog Broda, Babine Grede, Županje i drugih slavonskih mjesta u kojima se također njeguje tradicija pokladnog jahanja. U Tenji se uključilo oko 120 obitelji kako bi pripremili domaćinstvo na šest postaja i ponudili slavonske delicije, kuhano vino i rakiju. Na kraju dana priprema se i pokladna zabava na kojoj će svirati Berde Band.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.