Hrvatski radio

Radio Osijek

Dođite u Đakovo, dođite na Vezove!

09.07.2017.

09:33

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završava ovogodišnje izdanje najvećeg hrvatskog tradicionalnog festivala Đakovačkih vezova i to povorkom folklornih skupina praćenih svatovskim i konjskim zapregama i konjanicima. Ugođaj je pokušao pokvariti jedan gledatelj koji je turskim gostima oteo zastavu.

Kako podsjećaju organizatori, prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Đakovački vezovi okupljaju desetak tisuća sudionika a samo današnja povorka oko 3 i pol tisuće onih koji će se predstaviti na Međunarodnoj smotri folklora, Smotri folklora Hrvatske i Smotri folklora Slavonije i Baranje te programu zatvaranja ”Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.

U Đakovačkim vezovima sudjeluje cijeli grad, a manifestacija je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu) Zasluge za turizam u 2005., godišnju turističku nagradu ”Anton Štifanić” za 2007. godinu i 2016.godinu a vezovi su se ponosili i titulom najbolje kulturne manifestacije na području Republike Hrvatske ''Doživi Hrvatsku – Experience Croatia'' od strane Ministarstva turizma, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.

Organizatori manifestacije su Grad Đakovo i Turistička zajednica Grada Đakova a kao dugogodišnje suorganizatore pojedinih programa u okviru ove manifestacije ističu Đakovačko-osječku nadbiskupiju, Maticu hrvatsku, Društvo hrvatskih književnika, Državnu ergelu lipicanaca Đakovo, Muzej Đakovštine, Udrugu kulinara ”Đakovački kulin”, Udruženje obrtnika… 

Ugođaj je pokušao pokvariti 27-godišnji gledatelj koji je pijan izazvao incident kada je folklorašima iz Turske oteo njihovu nacionalnu zastavu. Izgrednik je uhićen i priveden u postaju, u tijeku je kriminalističko istraživanje– kažu u PU osječko-baranjskoj. Đakovačka policija privela je mladića te su potvrdili da je otprije poznat po kršenju javnog reda i mira.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.