Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodjela nagrada za najbolje poslovne planove i inovacije

11.12.2018.

13:51

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

TERA Tehnopolis i ove je godine proveo natjecanje u pisanju poslovnih planova Budi uzor®. Najuspješniji osvajaju vrijedne nagrade te imaju priliku projekt provesti u djelo u sklopu projekta Studentski poduzetnički inkubator – StudOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od 6 mjeseci bez naknade.

Ovogodišnji Grand Prix za najbolji poslovni plan osvojila je studentica Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Ivana Božanov s poslovnim planom Nachtigall. Osim studentskih poslovnih planova, na izložbi, koja je u studenome održana u Zagrebu, predstavljene su inovacije brojnih domaćih i stranih inovatora. Grand Prix Budi uzor 2018 za najbolju inovaciju dodijeljen je Zvonimiru Lukadinoviću iz tvrtke Bor-plastika d.o.o., za Statički mješač fluida.

Održano je i natjecanje u kategoriji EITFood, inicijative koja se provodi u tematskom području „hrana“, a čijoj se inicijativi pridružila i TERA Tehnopolis. Finalisti su u sklopu EITFood Demo Days predstavili svoje poslovne planove temeljene na inovativnim idejama koje se uklapaju u EITFood strateške ciljeve. Prvo mjesto i nagradu od 10.000 eura osvojile su studentice Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Mia Orešković i Tea Kordić s poslovnom idejom Gummy Bees, a drugo mjesto i nagradu od 5.000 eura osvojio tim mladih poduzetnika, Domagoj Dumančić, Juraj Bučević i Magdalena Josipović s poslovnom idejom Use&Reuse.

Osim tih dvaju natjecanja, TERA Tehnopolis je organizirao završnu konferenciju projekta prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska I-Dare te prezentaciju najboljih poslovnih planova hrvatskih i mađarskih sudionika. Učenici i studenti su svoje poslovne planove pisali uz pomoć e-alata za pisanje poslovnih planova koji je izrađen za potrebe projekta I-Dare. Uporabu aplikacije značajno olakšava priručnik „Transformiranje inovativne ideje u profitabilan posao“ koji je također izrađen za potrebe projekta I-Dare. Na temelju provedene edukacije i treninga te mentorstvom sudionika u pisanju poslovnih planova, stručni žiri odabrao je 30 mađarskih i hrvatskih finalista, od kojih je njih 23 izložilo svoje poslovne planove u sklopu završne konferencije. Nakon prezentacije poslovnih planova hrvatskih i mađarskih finalista, žiri je odabrao dvije priče o uspjehu. Hrvatska priča o uspjehu je poslovni plan finalista Marija Komljenovića, Otkup i prerada ovčje vune u toplinsku izolaciju “Wool for warmth d.o.o.”, dok je mađarska priča o uspjehu pripala finalistici Szofiji Toth za poslovni plan Biodrinks Ltd. Svi finalisti su dobili certifikate za najbolji poslovni plan te vaučere za besplatnu predinkubaciju u sklopu poslovnih inkubatora projektnih partnera.

Svečana dodjela nagrada finalistima i inovatorima održana je danas u TERA Tehnopolisu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.