Hrvatski radio

Radio Osijek

Dogradonačelnica ugostila mlade mirotvorce

05.10.2022.

15:58

Autor: HRT Radio Osijek

Učenici-dobitnici priznanja Krunoslav Sučić u kategoriji Mirotvorna škola

Učenici-dobitnici priznanja Krunoslav Sučić u kategoriji Mirotvorna škola

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Prošlogodišnje dobitnike priznanja Krunoslav Sukić u kategoriji Mirotvorna škola primila je danas osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković. Ovu laskavu titulu zaslužile se u prošlogodišnjem izboru Prva gimnazija iz Zagreba i Srednja škola Glina, a čiji učenici već godinama promiče kulturu mira i nenasilja.


Lorena Balder učenica je trećeg razreda Gimnazije u Srednjoj školi Glina, a gdje je, kako kaže, volontiranje i sudjelovanje u mirotvornim projektima tradicija koja se njeguje već generacijama: Prvo bih istaknula volontere koji aktivno rade u brojnim našim projektima. Primjerice, naši gimnazijalci imaju kontinuiranu suradnju sa Staračkim domom te svakih nekoliko tjedana posjećuju starije osobe, pričaju s njima i prave im društvo. Također, sudionici smo i projekta 72h bez kompromisa koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Zbog potresa koji je pogodio njihov kraj učenici ove škole još uvijek nastavu slušaju u kontenjerima, a nakon kojeg su načela mirotvorstva koja se promiču u njihovoj školi posebno došla do izražaja, kaže ravnateljica škole Marija Markušić Novosel: Radimo u 750 kvadrata i, ovisno o godišnjem dobu, ili nam je hladno ili vruće. Međutim, neovisno o tome, djeca koja su sama stradala u potresu, a 50% od naših 173 učenika je ili u manjoj ili u većoj mjeri ostalo bez svojih domova, su se dan nakon potresa pridružila pomoći svojim sugrađanima. Mislim da to i nama odraslima treba biti veliki poticaj da nikada ne treba odustati i da neovisno o teškoćama koje nas snađu uvijek trebamo pomoći svojim bližnjima.

Učenike je primila osječka zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković

Učenike je primila osječka zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

A iako je u današnje vrijeme ponekad teško mlade ljude nagovoriti na volonterstvo s time nemaju problema niti u Prvoj gimnaziji Zagreb kaže psihologinja Vlasta Lukačević: Mi živimo volonterizam u našoj školi koji se, kao koncentrični krugovi, onda naprosto širi. Tako da kad naši volonteri organiziraju akciju, poput „Prva za djecu i vršnjake iz Ukrajine”, svi naši učenici budu uključeni. I ne samo učenici već i djelatnici te možemo reći kako smo se svi zajedno pozitivno zarazili dobrim djelima.


Uz čestitke učenicima osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković istaknula je kako sjajno vidjeti da i mladi ljudi promiču kulturu mira i nenasilja te dodala kako samo ovakvim djelovanjem možemo učiniti svijet boljim mjestom.


Učenice Prve gimnazije Zagreb i Srednje škole Glina Lorena Balder i Elena Jukić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.