Hrvatski radio

Radio Osijek

Dok Radić predstavlja svoj program, neki u HDZ-u već slave

04.05.2021.

19:25

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Hrvatska demokratska zajednica moći će već 16. svibnja slaviti u šest općina u Osječko-baranjskoj županiji, jer su njihovi kandidati i jedini u izbornoj utrci. Ta stranka puno očekuje od svog kanidata za osječkog gradonačelnika Ivana Radića, koji je danas predstavio svoj program.

I prije izborne nedjelje, 16. svibnja, od ukupno 555 gradova i općina oko deset posto zna imena svojih gradonačelnika i načelnika, mahom ovih drugih. U tim se jedinicama, naime, kandidirao samo po jedan kandidat. Slijedom toga, HDZ već može upisati pobjedu u četiri grada i 44 općine, potvrđuju podaci o kandidaturama objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Predsjednik stranke Andrej Plenković je još jučer za te jedinice lokalne samouprave proglasio pobjedu: "To govori o snazi HDZ-ovih kandidata i snazi stranke", rekao je Plenković.
HDZ si je osigurao gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu u jednom slavonskom gradu, u Pakracu, gdje je kandidatkinja aktualna saborska zastupnica Anamarija Blažević U Požeško-slavonskoj županiji protukandidate nemaju ni HDZ-ovi kandiati za načelnike općina Jakšić i Kaptol. Jasna je situacija i za HDZ-ove kandidate u Sopju, Suhopolju i Voćinu u Virovitičko-podravskoj županiji. U Brodsko-posavskoj županiji HDZ-ovi kandidati mogu mirno provesti vrijeme do izbora u općinama Cernik, Donji Andrijevci i Vrpolje, a u Vukovarsko-srijemskoj u Lovasu i Starim Jankovcima.
Najviše 'riješenih' izbora stranka ima u Osječko-baranjskoj županiji, u osam općina: Antunovcu, Dardi, Feričancima, Podravskoj Moslavini, Strizivojni, Viljevu, Vladislavcima i Vuki.
Zanimljivo je da pobjedu u rukama imaju i kandidati Samostalne demokratske stpske stranke – SDSS je jedina stranka koja je istaknula kandidate za načelnike u Markušicii i Negoslavcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te u Jagodnjaku u Osječko-baranjskoj.
Ivan Radić, HDZ-ov kandidat za osječkog gradonačelnika 16. svibnja odmjerava snagu s još šest ostalih kandidata. Danas je predstavio izborni program "Nova energija Osijeka", a vizija mu je slavonska metropola, otvorena prema novim investicijama, grad za sve generacije, bez podjela, koji brine o svakom čovjeku. Planira djelomično ili potpuno osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa poduzetnike koji će svojim investicijama otvarati nova radna mjesta. Ako dobije povjerenje građana, Radić najavljuje kako će značajno ubrzati izdavanje građevinskih dozvola, koje se sada znaju čekati i po devet mjeseci, te osnivanje novih i proširivanje postojećih gospodarskih zona, sa subvencioniranim cijenama zemljišta, čime želi promovirati Osijek kao povoljno mjesto za ulaganje.
U socijalnom dijelu programa Radić navodi mjere poput unaprjeđivanja standarda ranog i predškolskog odgoja i naobrazbe, povećanja stipendija za učenike i studente te potpora za novorođenu djecu, besplatnog vrtića za treće dijete te stambenog zbrinjavanja mladih obitelji.
Programom predviđa i povećanje kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe, subvencioniranje smještaja u privatnim domovima, sufinanciranje toplog obroka umirovljenicima u riziku od siromaštva te jačanje infrastrukture za osobe s invaliditetom.
S obzirom na to da se na području Osijeka realiziraju brojni projekti, u nadležnosti Županije i Vlade RH, Radić ističe kako će se ti projekti nastaviti raditi sa sinergijskim učinkom, a da će gradska uprava, nakon 16. svibnja, tim projektima davati novi tempo, kako bi se osigurala brža dinamika radova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.