Hrvatski radio

Radio Osijek

Doktor Drenjančević - Nije vrijeme za skidanje maski

16.02.2022.

12:51

Autor: HRT

Prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije osječkog KBC-a

Prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije osječkog KBC-a

Foto: Željko Kovačević / HRT

Dvoznamenkasti broj bolesnika i dalje dolazi u osječki KBC, i dalje je to necijepljena i starija populacija iako je situacija puno bolja no što je bila, ističe doktor Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije osječkog KBC-a. Doktor Drenjenčević ističe kako još nije vrijeme za skidanje maski.

Doktor Drenjančević tvrdi kako je situacija puno bolja u usporedbi s „zimskim valom„ od prije godinu dana, ali da je ipak 50% kapaciteta u bolnici i dalje popunjeno bolesnicima koji su zaraženi Covidom. Najteže je necijepljenoj, starijoj populaciji koja i najčešće završava u respiracijskom centru.

„To su ljudi i s komorbiditetima, tako da su njihove šanse za izlječenjem daleko manje. Nažalost dolazi na naplatu niska razina procijepljenosti kod te populacije.”, poručuje doktor Drenjančević koji dodaje da se nikako ne smijemo opustiti.

„Od ukupnog broja testiranih 50% dnevno ih je pozitivno što ukazuje da je zaraznost novog soja virusa velika. Isto tako veliki je broj umrlih, što opet pokazuje kako imunost u populaciji nije dovoljno visoka. Zaključak je jednostavan, osobe visoke životne dobi koje se nisu cijepile nisu donijele dobru odluku!”, izravan je doktor Drenjančević.

Iako se u Europi popušta s mjerama, to ne bi trebao biti slučaj u Hrvatskoj iz jednostavnog razloga što je broj cijepljenih prenizak u odnosu na države Europske unije gdje se procijepljenost penje i na 90%.

„Kada bi se popustilo s mjerama u Hrvatskoj to bi vrlo vjerojatno rezultiralo daljnjim širenjem infekcije. Teško je spriječiti širenje infekcije koja se pojavi unutar obitelji koja dijeli zajednički prostor, no zato je higijena, maska i fizička udaljenost i dalje važna kako bi se, što je više moguće, smanjilo širenje zaraze među populacijom. Nadamo se da će i ljepše vrijeme donijeti periodnu oscilaciju virusa s manje zaraza.”, ističe doktor Drenjančević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.