Hrvatski radio

Radio Osijek

Doktorica Perić: Malo je lakše, ali nemojmo se opustiti

03.01.2021.

12:32

Autor: Radio Osijek

Doktorica Perić: Malo je lakše, ali nemojmo se opustiti

Doktorica Perić: Malo je lakše, ali nemojmo se opustiti

Foto: - / -

Kako opada broj zaraženih koronavirusom, manje je pacijenata koji se zadržavaju na bolničkome liječenju u osječkom KBC-u i kojima je potreban respirator, rekla nam je predstojnica Klinike za infektologiju Ljiljana Perić. No, ističe kako se zbog toga ne smijemo opustiti.

Nažalost, još je velik broj preminulih – u protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji umrlo je šest osoba, što je – kaže doktorica Perić – posljedica velikog broja zaraženih prije nekoliko tjedana. „Manji je broj bolesnika koji se primaju na bolničko liječenje, manje je i teških bolesnika kojima prijeti respirator. Mrvicu je lakše, čemu su očito pridonijele mjere kao i blagdansko razdoblje. Nadamo se da će se priljev bolesnika i dalje smanjivati. Žao mi je zbog brojnih smrti, zbog čega izražavam sućut i žaljenje obiteljima i rodbini. Nažalost, bolest je takva da ne možemo uvijek pomoći, iako dajemo sve od sebe, i zbog toga nam je jako teško”, rekla je doktorica Perić.

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata potvrđen je 31 novi slučaj zaraze, na bolničkom su liječenju 173 pacijenta, od kojih je 28 na respiratoru. Koliko je situacija bolja, svjedoči podatak da je prije dva tjedna na respiratoru bilo 48 pacijenata. „Nadam se da će i cijepljenje smanjiti broj bolesnika, ali ponavljam da je i dalje najdjelotvorniji lijek držati distancu, izbjegavati kontakte i druženja, nositi masku. Nadamo se da će, uz cijepljenje, biti stvorena kritična masa otpornih na ovaj virus i da ćemo dočekati vrijeme njegove eliminacije”, rekla je doktorica Perić.

Otkrila nam je i kako se ona i njezini kolege liječnici, medicinske sestre i tehničari osobno nose sa situacijom u kojoj su svakodnevno suočeni s brojnim smrtima pacijenata. „Sigurno je ovo najteže razdoblje u mojih četrdesetak godina radnoga vijeka, ali vrlo je teško i našim mladim kolegama. Među sobom se šalimo kako ne znamo hoćemo li ubuduće znati raditi bez skafandera i je li moguće da ih nećemo morati odijevati te da ćemo slobodno prilaziti bolesnicima. Tek to bit će pokazatelj velikog olakšanja u radu”, zaključila je doktorica Perić.

Predstojnica Klinike za infektologiju Ljiljana Perić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.