Hrvatski radio

Radio Osijek

Dokumentacija o Cestingu poslana DORH-u

04.04.2017.

14:39

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na posljednjoj sjednici Skupštine Osječko baranjske županije u aktualnom sazivu vijećnici su, među 43 točke dnevnoga reda, prihvatili izmjene i dopune ovogodišnjega proračuna. Ponovno se govorilo o Cestingu, a povela se i priča o tome tko je u Skupštini vlast, a tko oporba.

„Proračun za ovu godinu rebalansom je usklađen s odlukom Vlade o minimalnim standardima te godišnjim proračunima korisnika. Ukupno je povećanje ovim izmjenama i dopunama oko 29 milijuna kuna, od čega se 12 milijuna odnosi na sam proračun Županije, a oko 16,6 milijuna na povećanje prihoda proračunskih korisnika koji su samo evidencijski prikazani“, rekla je pročelnica Upravnoga odjela za javne financije Snježana Raguž. Povećava se 17 milijuna kuna višak prihoda pa se dodatna sredstva ulažu u energetsku obnovu škola, a osim toga neće se ići u prvotno planirano zaduživanje. Predviđena su i dodatna sredstva za izgradnju ambulante u Belom Manastiru, povećava se iznos za novorođene koji će, prema odluci s posljednje prošlogodišnje sjednice, primati tisuću umjesto 500 kuna, a financirat će se i kupnja mamografa za osječki Dom zdravlja te novog vozila za Zavod za hitnu medicinu.

U sklopu pitanja i prijedloga vijećnika, SDP-ovog vijećnika Domagoja Hajdukovića zanimao je rasplet situacije u priči o takozvanom 'nasilnom preuzimanju Cestinga'. „Ovaj saziv Skupštine i ja kao župan želimo zaštititi djelatnike Cestinga od, kako kaže Nadzorni odbor, nasilnog preuzimanja. Mislim da imamo zaokruženu priču o Cestingu u kojem je, u pokušaju preuzimanja trezorskih dionica, pokušano i preuzimanje tvrtke od strane nepoznatih osoba na, prema mom mišljenju, kriminalan način. Zbog toga sam sve dokumente poslao Državnom odvjetništvu koje ima poluge i mogućnosti da do kraja istraži ovaj slučaj i podnese kaznene prijave, ako je takvo činjenično stanje“, odgovorio je župan Vladimir Šišljagić.

Kao zanimljivost s ove sjednice izdvajamo da je HDZ-ov Goran Ivanović postavio pitanje tko je u Skupštini uopće vlast, a tko oporba. Kaže, zanima to i građane, ali i one koji će sastavljati biračke odbore. Župan je odgovorio kako se to vrlo lako može doznati ako predsjednik Skupštine ili potpredsjednik (Ivanović) zamoli vijećnike da se izjasne. Nastavio je kako je njemu samo važno da vijećnici objektivno odlučuju na temelju kvalitetnih materijala. Predsjednik Skupštine Antun Kapraljević ipak je iščitao kako su se stranke očitovale u pripremi ove sjednice pa se tako HDZ izjasnio kao oporba, SDP -oporba, HSS - vlast, Zeleni Hrvatske – vlast, Hrvatska narodna stranka – vlast, Hrvatska konzervativna stranka – vlast, a jedino se HDSSB nije izjasnio.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.