Hrvatski radio

Radio Osijek

Dokumentarac "Slomljeni pejzaž" predstavljen u Osijeku

15.01.2016.

13:28

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je danas predstavljen dokumentarni film „Slomljeni pejzaž“ Milana Bešlića o gradnji istoimenoga spomen-obilježja poginulome snimatelju HRT Gordanu Ledereru. Prigoda je to za podsjetiti na zajednički projekt Grada Osijeka i HRT: gradnju spomen obilježja Žarku Kaiću.

Predstavljanje je bilo prigoda za podsjetiti na gradnju još jednog spomen obilježja, poginulom snimatelju Hrvatske radiotelevizije Žarku Kaiću, koje je zajednički projekt Grada Osijeka i HRT-a, a do kraja mjeseca traje natječaj za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje. 


Predstavljanje je održano na osječkoj Umjetničkoj akademiji jer je ideja potaknuti kreativni potencijal umjetnika i građana Osijeka.
"U ime domaćina, Umjetničke akademije iz Osijeka, pozdravljam naše drage goste, ravnatelja HRT Gorana Radmana koji je naš gost po prvi puta, te autora filma koji danas predstavljamo, Milana Bešlića, koji je po drugi puta u našoj kući", rekla je dekanica UAOS, Helena Sablić - Tomić pozdravljajući okupljene. "Prošle smo se godine okupili u sličnom sastavu kako bismo pozvali javnost i studente UAOS-a, Osječane, Osječanke i sve koji su zainterisirani uključiti se u tada objavljeni javni natječaj za idejno rješenje spomen obilježja Žarku Kaiću. recepcija je bila dobra, vjerujemo da svi zainteresirani koji su čuli naš poziv vrijedno rade na projektu za koji je natječaj otvoren do kraja siječnja. Tim smo se povodom dogovorili kako bi bilo dobro predstavljanjem ovog filma o gradnji spomenika Gordanu Ledereru potaknuti autore koji rade osječki projekt. Spomenik Ledereru sjajan je spomenik - spomenik 21. stoljeća postavljen iznad Hrvatske Kostajnice; vjerujem da će ovaj osječki biti isti, ako ne i bolji", kaže dekanica Sablić-Tomić.
 

"Pokazat ćemo vam dokumentarni film koji je Milan Bešlić snimao paralelno s našim projektom izgradnje spomen obilježja poginuilom kolegi Gordanu Ledereru, s idejom da vam pokažemo što smo i kako radili ne bismo li vas motivirali, nadahnuli i privukli našoj želji i namjeri da obilježimo i mjesto pogibije Žarka Kaića", rekao je glavni ravnatelj HRT Goran Radman. "Riječ je o nikada do kraja razjašnjenom kaznenom djelu i nadamo se da će naša nastojanja da se sve do kraja i pravno objasni ipak biti ostvarena", nastavlja ravnatelj Radman. "Kako je mjesto Kaićeve pogibije ujedno i prostor južnog ulaza u Grad Osijek, puno je elemenata koji "zovu na angažman". Željeli smo, iako je natječaj nacionalan, pa čak i internacionalan, potaknuti upravo osječke umjetnike i institucije da rade na idejnom rješenju spomen obilježja. natječaj je široko definiran, otvara različite mogućnosti; spomenik ne mora biti monolitan, može biti posve moderan, čak hologramski. ali u svakom slučaju mora uvažiti činjenicu da će se nalaziti u jednom naselju, u Brijestu, da treba ostvarivati interakciju i sa prostorom i sa ljudima te da se pojavljuje kao neka vrsta portala - vrata grada s te južne strane. Posebice nam je stalo do toga da ipak u sebi nosi i pijetet prema Žarku kaiću i onome što je on učinio i za HRT i za našu domovinu. rado bismo projekt završili ove godine, ali, ako izvedba bude zahtjevna spremni smo produžiti rokove, kao što ćemo biti vrlo kritični i pažljivi u izboru idejnog rješenja za koje se radovi mogu predati još do kraja ovoga mjeseca", zaključuje Radman.
Milan Bešlić rekao je da je dokumentarac snimljen kako bi se prikazalo kako nastaje spomenik te da vjeruje da će ive godine nastanak sličnog projekta imati prigodu zabilježiti i u Osijeku
Hrvatska radiotelevizija ovime poziva sve zainteresirane autore da se odazovu na javni poziv za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje spomen-obilježja Žarku Kaiću, a prijedlozi rješenja se mogu poslati do kraja ovoga mjeseca. Sve pojedinosti o javnome pozivu nalaze se na poveznicihttp://www.hrt.hr/310405/organizacija/javni-poziv-za-idejno-rjesenje-spomen-obiljezja-poginulomu-snimatelju-hrt-a-zarku-kaicu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.