Hrvatski radio

Radio Osijek

Dom zdravlja u Osijeku završio EU projekt

31.01.2015.

20:38

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je završio projekt „Psihičke poteškoće i svijet rada“ koji su, u okviru IPA II Programa prekogranične suradnje između Republike Mađarske i Republike Hrvatske, proveli Dom zdravlja u Osijeku, Sveučilište u Pečuhu - Fakultet za obrazovanje odraslih i razvoj ljudskih resursa, i udruga Ljudska inovacijska grupa iz Pečuha, a financiran je sredstvima Europske unije.

Tijekom 16 mjeseci stručni timovi Doma zdravlja Osijek i mađarskih partnera proveli su opširno istraživanje na području Županiej Baranja i Osječko-baranjske županije u kojemu su ispitivani razlozi psihičkih poremećaja, stavovi poslodavaca i zaposlenika o osobama s psihičkim poteškoćama, društvena odgovornost tvrtki i tržišno-radna okolina. U metodološkom smislu provedeno je istraživanje, dubinski intervjui i rad u fokus grupama.

Analizom dobivenih rezultata u obje države utvrdilo se kako društvena prihvatljivost osoba sa psihičkim poteškoćama nije dovoljno razvijena, predrasude protiv takvih osoba su jake i zbog toga se one lako isključuju iz tržišta rada, a njihov povratak čak i nakon oporavka, ili poboljšanja stanja, složeniji je nego kod zdravih osoba. Osobe sa psihičkim poteškoćama nalaze se u težoj situaciji i od osoba s tjelesnom invalidnosti, iako stručnjaci tvrde da ih je zbog njihovih ostalih sposobnosti moguće pripremiti za rad.

"Kada se govori o općenitom položaju osoba sa psihičkim smetnjama u odnosu na druge osobe s invaliditetom opće je poznata činjenica da su one zanemarivane, a među mnogim poslodavcima čak nisu ni percipirane kao osobe s invaliditetom", rekao je ravnatelj Doma zdravlja Osijek Miroslav Sikora. Opći zaključak istraživanja je činjenica kako u slučaju zapošljavanja osoba sa psihičkim poteškoćama ključnu ulogu imaju neznanje i predrasude poslodavaca, te nedovoljna angažiranost adekvatnih stručnjaka pri rješavanju ove problematike, na čemu u budućnosti treba ozbiljno raditi.

 

Zaposlenik koji ima psihičke poteškoće nesumnjivo je rizik i zahtijeva veću pažnju, te veću razinu odgovornosti, a stručnjaci tvrde da je kod zapošljavanja osoba sa psihičkim poteškoćama vrlo često potrebno posebno prilagoditi radni prostor i proces, te koristi atipične oblike rada poput kraćeg radnog vremena, raspodjele posla, te rada na daljinu. Međutim, iskustva liječnika pokazuju da rad može imati veliku ulogu u poboljšanju općeg stanja osoba sa psihičkim poremećajem, te da ih je vrlo lako motivirati jer žele i znaju raditi.

"Osobe promijenjene radne sposobnosti većinom se osjećaju nepotrebnima, no i dalje žele biti važni članovi svoje zajednice. Takav osjećaj društvene korisnosti može doprinjeti znatnom poboljšanju njihovoga zdravstvenog i općeg stanja, no u tom procesu ipak im je potrebna pomoć", naglasio je dr. Sikora.

Jedna od mogućnosti rješavanja problema zapošljivosti osoba sa psihičkim poteškoćama je stvaranje radnih mjesta koja su prilagođena i usmjerena na tu ciljanu skupinu. Za to je potrebna znatna pomoć države koja ne može biti samo financirnje dijela plaće zaposlenika, nego i njihovih mentora. Kada se osobe s psihičkim poteškoćama naviknu na rad, koji im postane svakodnevna rutina, tek se onda mogu kvalitetno integrirati u društvo i ne osjećati se zakinutima. Drugi je prijedlog osnivanje i razvoj centra koji će pomoći u savjetovanju i radnom osposobljavanju osoba sa psihičkim poteškoćama, posredovati u suradnji s partnerima pri zapošljavanju, te u stvaranju preduvjeta za osnivanje socijalne tvrtke.

Rezultati istraživanja i njihova analiza objavljeni su u brošuri "Psihičke poteškoće i svijet rada u Baranjskoj i Osječko-baranjskoj županiji - Studija analiza stanja", a u sklopu projekta nastao je i Metodologijski priručnik "Prepoznavanje i tretiranje psihičkih smetnji na radnom mjestu" namijenjen poslodavcima i djelatnicima stručnih službi za zapošljavanje. Svi materijali dostupni su i na mrežnim stranicama Doma zdravlja u Osijeku www.dzo.hr u rubrici EU projekti.

Mrežne stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje www.hzz.hr donose popis mjera i poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, koje uključuju i osobe sa psihičkim poteškoćama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.