Hrvatski radio

Radio Osijek

Domaća perad zaražena ptičjom gripom

30.12.2016.

13:47

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji na jednom obiteljskom gospodarstvu utvrđena je ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo svih 15 komada domaće peradi – kokoši, patke, pilići. Sve potrebne mjere dovršit će se za manje od 24 sata i neće biti opasnosti za ljude.

Križnica je izolirano selo na lijevoj obali Drave gdje ukupno 22 mala gospodarstva ekstenzivno drže perad, koju uzgajaju za vlastite potrebe. „Selo je posve izolirano rijekom Dravom i državnom granicom i nema opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa, ali je nužno provesti sve mjere opreza“, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede odmah je poduzela sve mjere izolacije naselja. U zaraženom području već je uspostavljena zabrana kretanja osoba, životinja i vozila. Pristup je moguć samo preko visećeg pješačkog mosta i preko skele na rijeci Dravi, što osigurava policija. U cijelom selu od jutros se provodi eutanazija peradi.
Do sada je ptičja gripa uočena u dva navrata kod divljih labudova u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, te je zbog mjera opreza u Cerni, Šiškovcima, Ivankovu, Aljmašu, Bijelom Brdu, Dalju i Kopačevu zabranjeno držati domaću perad na otvorenom.
"Prvi puta u Hrvatskoj utvrđena je ptičja gripa na domaćoj peradi, do sada je to bilo samo kod divljih ptica što podrazumijeva još ozbiljniji pristup. Brzom intervencijom bolest je na vrijeme otkrivena, a za manje od 24 sata akciju ćemo završiti i neće biti opasnosti za ljude", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić. "Poduzeli smo mjere eutanazije. Na sreću, radi se o mjestu koje je relativno izdvojeno što je nama u epidemiološkom smislu velika olakšica. Formirali smo tri velike veterinarske ekipe s po 10 izvršitelja i planiramo da će posao danas biti dovršen", objasnio je Agičić. Kaže kako je zadatak procijeniti i popisati perad koja će biti podvrgnuta mjerama, kako bi se vlasnicima isplatila odšteta. Nakon toga se provodi eutanazija, ubijene se životinje otpremaju u objekt za zbrinjavanje, a zatim slijedi dezinfekcija zaraženih i ugroženih dvorišta. 
Ptičja se gripa širi kohabitacijom domaće peradi koja je ekstenzivno držana s divljim pticama, kaže Agičić te dodaje da je slučaj iz Križnice "školski primjer kako se ptičja grupa seli s populacije divljih ptica na domaću perad".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.