Hrvatski radio

Radio Osijek

Domovinski pokret o izborima u BiH i popisu stanovništva

30.09.2022.

14:08

Autor: Radio Osijek

Izbori u BiH

Izbori u BiH

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na današnjoj je konferenciji za novinare pozvao sve pripadnike hrvatskog naroda s pravom glasa u Bosni i Hercegovini  da izađu na izbore i daju potporu kandidatima koje je predložio Hrvatski narodni sabor. Osvrnuo se i na popis stanovništva Hrvatske koja je u posljednjih 10 godina izgubila više od 400 tisuća stanovnika. 


"Hrvatska je u 10 godina izgubila više od 400 tisuća stanovnika, a uzrok su tome loša uprava i administracija", istaknuo je na današnjoj konferenciji u Osijeku predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. "Prema rezultatima popisa najgore je prošla Slavonija, a na čelu je Osječko-baranjska županija. S nekadašnjih je 806 tisuća stanovnika, Slavonija pala na 666 tisuća (što je 140 tisuća stanovnika manje). Pitam se što je mjerilo uspjeha politike Andreja Plenkovića, ako to nisu ljudi. Grozim se takve politike". Uz navedeno, Penava dodaje kako je problem i u onima koji svake četiri godine na izborima ostanu kod kuće i u onima koji daju glas dokazano nesposobnim ljudima. Ivan Penava i Stipo Mlinarić Ćipe pozvali su ispred Domovinskog pokreta Hrvate u BiH da glasaju za kandidate Hrvatskog narodnog sabora. Rekli su kako su svjesni da nije riječ o najboljem izboru, nego manjem zlu za Hrvate u BIH. Penava kaže: "Jedina je istina da s Vladom Andreja Plenkovića, umjesto da po Hrvatskoj niču tvornice i pogoni, kao gljive poslije kiše niču korupcijske afere i pljačka. Dok je tako Hrvati će nastaviti nestajati, kako iz Hrvatske, tako i iz Bosne i Hercegovine. Ono što je trebalo biti u BiH je jačanje pozicije hrvatskoga naroda, svijest da uz jake karte u rukama ( Washingtonski, Daytonski sporazum, Hrvatsku vojsku i nasljeđe čvrstog savezništva s Amerikancima), a također i status člana Europske unije i NATO saveza možemo bolje i više. Na žalost hrvatska je Vlada propustila ojačati položaj Hrvata u BiH i osnažiti gospodarsku nazočnost Hrvatske u BiH te vitalne državne interese. Ništa se sustavno u BiH nakon ovih izbora neće promijeniti. Da bismo nešto promijenili, moramo promijeniti ljude na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, kako bi stvorili politiku, koja će Hrvatima u tamo omogućiti boljitak". Saborski zastupnik stranke Stipo Mlinarić rekao je kako je podrška kandidatima Hrvatskog narodnog sabora jedini način da hrvatski narod opstane u Bosni i Hercegovini. "Mi iz Domovinskog pokreta znamo tko je kriv što se izborni zakon nije promijenio sve ove godine, što Hrvate predstavljaju ne Hrvati, nego predstavnici birani od Bošnjaka. Sve mi to znamo, ali danas nije vrijeme da prozivamo. Danas svim Hrvatima želimo poručiti da se ujedine, da izađu na izbore, da napokon počnu predstavljati Hrvate  u BiH i da se bore za njihov opstanak. Kad se Hrvati ujedine, mogu sve - tu nema strančarenja". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.