Hrvatski radio

Radio Osijek

Domovinski pokret: "To nitko u Europi ne radi svojim seljacima"

29.01.2021.

14:04

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Domovinski pokret

Foto: Domovinski pokret

Foto: - / -

Zakon o sjemenu, sadnom bilju i materijalu u poljoprivredi pogoduje određenim tvrtkama i to nikako nije dobra poruka stanovnicima ruralnih područja, istaknula je danas na konferenciji za novinare u Saboru zastupnica Domovinskog pokreta Ružica Vukovac.

Vukovac navodi kako je taj zakon već prošao Vladu, koja ga je prihvatila na sjednici prije Božića, međutim postoje neke sporne odredbe na koje treba ukazati. "Sporne odredbe tiču se čl. 16 koji govori o tome da se zabranjuje našim poljoprivrednicima uzgoj sjemena za vlastite gospodarske potrebe pa i za potrebe ishrane stoke na svom gospodarstvu", rekla je Vukovac. Spomenula je istraživanje Eurostata koje govori kako više od 30 posto stanovništva koje živi na ruralnom prostoru živi na rubu siromaštva i isključene socijalne aktivnosti. "To je jako važan podatak jer upravo je ta kategorija stanovništva ona koja koristi sjeme za vlastite  potrebe i tako uspijeva opstati u ovako nezgodnoj situaciji koju su politika, sve one mjere i zakoni koje donosi Ministarstvo poljoprivrede prouzročili", smatra Vukovac. Ističe kako su te odredbe suprotne Europskim direktivama i praksama te je prilično nezgodno što ministarstvo gura taj zakon u ovom trenutku kada svi znamo kakva je situacija na hrvatskom selu.
"Ovim se odredbama krše odredbe i deklaracije o pravima poljoprivrednika, odnosno osoba koje žive u ruralnom prostoru, koje proizvode u tom ruralnom prostoru i od te proizvodnje zapravo uspijevaju opstati. To je nešto što je nedopustivo i mi smo dužni ukazati ministarstvu i svekolikoj javnosti kako takav zakon nije dobar. Smatramo da pogoduje određenim tvrtkama, onima koji imaju pravo na oplemenjivanje bilja i sjemenja i to nikako nije dobra poruka", istaknula je Vukovac. Na novinarsko pitanje o kojim se tvrtkama radi, Vukovac je odgovorila kako u registru ima pedesetak tvrtki koje se bave oplemenjivanjem i plasiranjem sjemena. Tvrdi kako to nigdje u Europi ne postoji i nitko to ne radi jer se tako uništava bioraznolikost na kojoj se tisućama godina radilo i to je jedan od uvjeta opstanka čovječanstva.
"Budimo realni, dolazimo u situaciju kada nismo sigurni kako će se situacija odvijati vezano uz same epidemiološke mjere i pandemiju. Već sada RH ovisi o uvozu sjemena iz zemalja članica EU i mi dodatno činimo udar na svoje proizvođače koji to sjeme godinama koriste za vlastite potrebe, a sada Ministarstvo dolazi i kaže: 'Više ne možete'. To je nedopustivo!", naglasila je zastupnica Domovinskoga pokreta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.