Hrvatski radio

Radio Osijek

Donacija visokovrijednih uređaja osječkom KBC-u

20.07.2021.

15:18

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Sredstva za nabavu traumatološkog stola, vrijednosti 1,4 milijuna kuna osiguralo je hrvatsko Ministarstvo zdravstva, dok je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država financiralo nabavu novog C-luk uređaja vrijednosti 715 tisuća kuna.

Oba uređaja potrebna su Klinici za traumatologiju i ortopediju osječkog KBC-a za ortopedsko-traumatološke operacije. Uređaj C-luk služi za rentgensko snimanje za vrijeme same operacije, pojasnio je zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, doktor Krunoslav Šego. Osim ove opreme, uz pomoć Ministarstva zdravstva kupljen je specijalni operacijski stol za ortopediju i traumatologiju. "Izuzetno smo zahvalni donatorima na doniranoj opremi, jer svaka grana kirurgije ima određene zahtjeve s obzirom na položaj bolesnika, a kroz ovaj specijalan stroj mogu prolaziti rentgenske zrake te je rengensko snimanje moguće za vrijeme same operacije. Bez ova dva pomagala suvremene su traumatološke operacije nemoguće". Ova će američka donacija značajno unaprijediti vrlo kvalitetan rad osječke traumatologije na sreću i dobrobit svih pacijenata. Bez ovakvih operativno-dijagnostičkih i monitoriranih pomagala nezamislivo je danas govoriti o modernoj traumatologiji. Na traumatologiji je zbog same traume bitno da se što manje dodatno traumatizira bilo koji dio traumatiziranog dijela tijela pacijenta, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić.

O kakvoj je donaciji riječ govori činjenica da se na ovakvom uređaju godišnje napravi između 1100 i 1200 operacija. Svakako će podignuti kvalitetu zdravstvene usluge u KBC-u Osijek, najvećem centru u istočnoj Hrvatskoj kojemu gravitira 900 tisuća stanovnika, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić. Zahvalu zbog američke donacije osječkom KBC-u, uz gradonačelnika Radića izrazio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. "S našim američkim partnerima nastavljamo suradnju, a upoznali smo ih s činjenicom da Županija s hrvatskom Vladom radi novi KBC. Hvala i na svemu onome što je SAD u proteklih 30 godina učinio za Hrvatsku. Hvala američkoj administraciji koji nam je uvijek svesrdno pomagala".

A otpravnik poslova Veleposlavstva SAD-a Mark Fleming istaknuo je kako mu je osobita čast biti danas u Osijeku. "Drago mi je što sam ovdje i pružam američku potporu osječkoj bolnici i široj zajednici. Američko-hrvatsko partnerstvo nastavlja dijeliti zajednički interes i prosperiret. Oprema za hitnu medicinsku skrb koja je ovdje predstavljena vrlo je važna, no iznimno je važan i odnos koji smo stvorili s hrvatskim Ministarstvom zdravstva, Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom". 

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.