Hrvatski radio

Radio Osijek

Donacija zaštitnih vizira Kliničkom bolničkom centru Osijek

08.04.2020.

16:20

Autor: Davor Lončarić

Donacija zaštitnih vizira Kliničkom bolničkom centru Osijek

Donacija zaštitnih vizira Kliničkom bolničkom centru Osijek

Foto: - / -

KBC-u Osijek predstavnici Zajednice tehničke kulture danas predali prvih 100 zaštitnih vizira kao dodatne zaštite medicinskom osoblju koje radi s pacijentima zaraženim koronavirusom. . . .

"Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije u suradnji sa svojim članicama već dugi niz godina u Domu tehnike Osijek nudi različite izvannastvnih i izvanškolskih programske aktivnosti koje su usmjerene prema djeci mladima a u svrhu razvoja tehničkih znanja i vještina. Svoja znanja mentori iz klubova putem radionica i tečajeva prenose svojim polaznicima. U ovom trenutku poštujući sve propisane mjere od stane Stožera civilne zaštite velik broj Udruga i njihovih članova stavio se na raspolaganje kao bi u ovoj situaciji pomogli najpotrebitijima. Uslijed pojave COVID-a 19 i razvoja bolesti uzrokovane koronavirusom i zbog nedostatka zaštitne opreme za osobe koje su izložene kontaktu sa drugim osobama ili zareženim pokrenuta je akcija izrade zaštitnih vizira", priopćio je voditelj Centra tehničke kulture Osječko-baranjske županije Hrvoje Kereta.

Za proizvodnju jednog zaštitnog vizira potreban je izdvojiti oko tri i pol sata rada i to- tri sata za izradu nosača koji se izrađuje na 3D pisaču te još pola sata kako bi zaštitnu plastiku izrezali na laserskom rezaču i sve komponente vizira spojile u cjelinu. Dijelove vizira članovi Udruga izrađuju u vlastitim domovima a ostali dijelovi i sastavljanje odvija se u prostorijama Doma tehnike Osijek.
Danas je isporučena prva pošiljka izrađene opreme i to ukupno 100 zaštitnih vizira. Doniranu opremu isporučio je Ivo Grgić, tajnik Zajednice, a opremu ispred KBC Osijek preuzeo voditelj Odjela za invazivnu kardiologiju pri Zavodu za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Osijek dr. Damir Kirner. 

Na ovaj način Zajednica se u suradnji sa partnerima i to Zajednicom tehničke kulture Valpovo – Belišće, Društvom pedagoga tehničke kulture „Slavonija“ iz Đakova i Udrugom hrvatskih umjetnika „Adolf Waldinger“ iz Osijeka uključila svojim znanjem i kapacitetima u pomoć najpotrebitijima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.