Hrvatski radio

Radio Osijek

DORH spreman ući u proces koji se vodi zbog zbrinjavanja otpada

03.01.2017.

14:26

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić objavio je vijest kako je Državno odvjetništvo spremno uključiti se u spor koji se protiv pet gradova, a među njim je i Osijek, vodi na Trgovačkom sudu zbog odustajanja od projekta regionalnog zbrinjavanja otpada.

"Vijest koju smo danas primili (a koja je ujedno i "vijest godine") moram podijeliti s javnošću jer se odnosi na neugodnu trakavicu koja se uz Grad Osijek veže već godinama", ojjavio je na Facebooku gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Naime, u sporu koji se vodi pri Trgovačkom sudu u Osijeku između tužitelja, austrijskih tvrtki Saubermacher-Dienstleistungs AG i Strabag AG, i tuženika, gradova Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Županje i Belog Manastira, kao umješač na strani tuženika, prema prijedlogu grada Osijeka potaknutog od strane izuzetnog pravnog tima, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske iskazalo je spremnost uključiti se u ovaj spor jer se radi o zaštiti državnih interesa.

"Činjenica je da se radi o jako velikoj vrijednosti predmeta spora (oko 12 milijuna eura, a da lopata nije niti zakopana), a kako jedinice lokalne samouprave ne mogu otići u stečaj njihovu obvezu u slučaju gubitka spora morala bi preuzeti i podmiriti Republika Hrvatska što je ujedno i razlog miješanja u ovoj parnici", istaknuo je Vrkić.

"Sve navedeno je zasigurno veliki poticaj, kako za Grad Osijek tako i za ostale gradove u ovom sporu. Uključivanje Republike Hrvatske kao umješača zasigurno predstavlja veliki iskorak u procesu koji će vjerojatno još dugo potrajati", smatra gradonačelnik Osijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.