Hrvatski radio

Radio Osijek

Doručak s hrvatskih farmi u Osijeku

07.03.2017.

12:32

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić jutros je na Poljoprivrednom fakultetu otvorio Doručak s hrvatskih farmi na kojem su posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi s oznakama „ Meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi te Med iz Lijepe naše i Kruh s hrvatskih polja".

Svi proizvodi posluženi za doručak nosili su crvenu oznaku Hrvatske poljoprivredne agencije, koja jamči da je hrana proizvedena i prerađena u krugu od 50-ak kilometara. V.d. ravnatelja te agencije Zdravko Barač istaknuo je da primarni proizvođači dobivaju jednu dobro osmišljenu kampanju njihovih prehrambenih proizvoda, poljoprivredno-prehrambena industrija dobiva mogućnost isticanja proizvoda jasno prepoznatljivog podrijetla, a potošač dobiva poruku da se radi o svježim proizvodima, dokazane sljedivosti i kvalitete.

Ministar Tomislav Tolušić kaže kako crvena oznaka znači da su proizvodi sto posto hrvatski, sto posto zdravstveno ispravni te proizvodi iznimne kvalitete. Također, kupovinom hrvatskih proizvoda izravno pomažemo domaću poljoprivredu i gospodarstvo. "Kao ministar hrvatske poljoprivrede činit ću sve da promoviram i potpomažem hrvatsku proizvodnju i poljoprivredu. Dovoljno je da se okrenete oko sebe da vidite koliko to proizvođači spremno prihvaćaju, ima definitivno puno zainteresiranih. Trebamo ovo sve više i više promovirati, probuditi svijest i kod naših kupaca da kupovinom hrvatskoga kupuju najkvalitetnije, ali i pomažu sami sebi, svojoj državi i ostavljaju radna mjesta u Hrvatskoj, a ne u Njemačkoj, Irskoj ili Austriji. Naša je hrana najkvalitetnija na svijetu, pogotovo ova slavonska u Osječko-baranjskoj županiji. Ja sam naravno deklarirani lokalpatriot i uvijek mogu biti pomalo subjektivan u svemu tome, ali činjenica je da putujem svugdje i kušao sam svakakvu hranu, no ova hrvatska je najbolja i najukusnija".

Ove godine je osigurno više novaca za inspekcijeske nadzore, nego prošle. Inspekcije su na terenu, kako redovne, tako i izvanredne, koje se ne najavljuju medijima. Ne brinite se, poručio je ministar Tolušić, jer Ministarstvo poljoprivrede radi još ažurnije, nego što je radilo, a rezultate ćete vidjeti.           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.