Hrvatski radio

Radio Osijek

„Doznaj (na vrijeme)“ na glavnom osječkom trgu

17.06.2016.

12:13

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što je to sigurna mobilnost, kakvi su joj preduvjeti i koja prava imaju građani Europske unije – glavna je tema informativne akcije „Doznaj (na vrijeme)“ koju su u Osijeku organizirali Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Na jednome mjestu građani mogu doznati osnovne informacije o sigurnoj mobilnosti. Okupljene institucije i mreže, svaka iz svojega područja, pružaju informacije i savjete o formalnim i praktičnim preduvjetima mobilnosti na europskoj razini, te pravima koja proizlaze iz statusa građana Europske unije.

„Namjera nam je pomoći hrvatskim građanima da se orijentiraju u jednoj od najvažnijih europskih tradicija – mobilnosti. Europska unija bazira se na četiri slobode, a prva je slobodno kretanje državljana i pola milijarde ljudi slobodno se kreće europskim kontinentom. Želimo građane upoznati o tome koja su im prava glede zdravstvenog osiguranja, radnog prava, mirovinskog prava i, ujedno, koji su potencijalni sigurnosni rizici. Važno je da znaju što im je pravo i, ako ima ga tko uskrati, da ga traže“, istaknuo je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević.

Mobilnost mora predstavljati priliku, a ne potrebu, dodanu vrijednost, a ne rizik, za što su ključni preduvjeti dobra informiranost i kvalitetna priprema – poruka je kampanje.

Izlagači su: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Informacijski centar Europe Direct Osijek, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Policijska uprava osječko-baranjska, Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo gospodarstva (SOLVIT).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.