Hrvatski radio

Radio Osijek

DP: Bravo Osječani što plaćate tretiranje komaraca drugim općinama!

23.05.2023.

14:27

Autor: HRT Radio Osijek

Domovinski pokret

Domovinski pokret

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Najezda komaraca u Osijeku i okolici, prometni kolaps u gradu, „eutanaziranje” gradske četvrti Tvrđa te loše upravljanje turizmom – bile teme su konferencije za novinstvo koju je održao osječki Domovinski pokret.

 Kako je istaknuo Petar Kopunović Legetin, unatoč obećanjima gradonačelnika kada je preuzimao dužnost, i dalje ne postoji ikakva strategija za borbu s komarcima, već samo vatrogasne mjere, a upitao se i zašto građani Osijeka plaćaju tretiranje komaraca van granica vlastitog grada. Općinama Erdut, Petrijevci, Darda i Bilje građani i građanke Osijeka s 90% financiraju tretiranje komaraca. Također, Grad Osijek će u ovoj borbi sudjelovati sa 700 tisuća eura, a jedna županija s 200 tisuća. Dakle, građani Osijeka bravo za vas, jer vi plaćate i za druge općine, pa razmislite je li ovo pravi način, poručio je Kopunović Legetin koji se i upitao što je cilj ovakvog pristupa. Je li cilj rješavanje problema komaraca ili je cilj zorom dizati zračne fanfare kako bi se napravio dojam da se nešto radi? To ćemo vidjeti ovog ljeta, jer stručnjaci kažu kako nam pravi problemi tek stižu, dodao je Kopunović Legetin koji je ujedno i najavio sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj će stručnjaci iznijeti svoje stavove i razmišljanja kako pristupiti rješavanju ovog problema. 


Međutim, osim komaraca županijski i gradski vijećnici iz redova Domovinskog pokreta dotaknuli su se još nekoliko aktualnih tema i problematika u gradu. Jedna od njih je bila prometna situacija, a koja je takva da se s pravom može postaviti pitanje koordinira li netko uopće ove radove, poručio je vijećnik Zlatko Ahić, pogotovo zato što, kako kaže, ono najgore tek slijedi. Uskoro bi trebali početi radovi na Trpimirovoj ulici kao i u Strossmayerovoj, a obavijest našim sugrađanima je što će biti bez tramvajskog prometa za vrijeme izvođenja tih radova. Također, na većem dijelu Gundulićeve ulice će se izvoditi radovi na sustavu odvodnje, pa možemo samo pretpostaviti što će se dogoditi kada te dvije važne ulice(Gundulićeva i Strossmayerova) zatvorimo za promet, bilo djelomično, bilo u potpunosti. Stoga je moje pitanje poduzima li gradska uprava sve potrebne korake ili je to sve prepušteno stihiji?, upitao se Ahić.


No, sigurno je da je stihiji, kako tvrde u Domovinskom pokretu, unatoč milijunskim ulaganjima, prepušten razvoj turizma u gradu. O tome možda najbolje svjedoči Centar za posjetitelje poručio je Krešimir Čabaj. U ovaj objekt je uloženo 18,8 milijuna kuna da bi stajao zatvoren. Ovdje je predviđeno i parkiralište za autobuse no imamo informacije kako turističke agencije od svojih vozača traže da ovdje ne dolaze, jer se nemaju gdje ni okrenuti. Dakle, potpuno je nefunkcionalno, istaknuo je Čabaj, a koji je nabrojio i još nekoliko projekata, u koje su uloženi milijuni, a danas više nemaju funkciju. Deset milijuna kuna je uloženo u vinoteke i vinske ceste, ali je odmah po isteku sedmogodišnjeg razdoblja provedbe održivosti stavljen ključ u bravu. Također, Turistički informativni centar u Tvrđi je zatvoren zbog pandemije, a nikada onda više nije otvoren i pitanje je uopće što će biti s njim. Nadalje, 13,8 milijuna kuna je uloženo u pristanište za putničke brodove, a znamo kako se može na prste jedne ruke nabrojiti koliko je zapravo kruzera pristalo. Štoviše, ako prošetate do tamo vidjet ćete zapušten prostor, pa čak i poderanu zastavu županije”. Dotaknuo se i Zračne luke Osijek koja najavljuje brojna ulaganja, ali unatoč tome putnika i aviona nema.


Iz Domovinskog pokreta ukazali su i na stanje u Tvrđi za koju su poručili kako život u njoj kopni. Kako je istaknula Jesenka Ricl na području Tvrđe postoji samo jedna trgovina, nema niti jednog bankomata, a nedavno je zatvoren i poštanski ured. Također novoizgrađeni Trg Vatroslava Lisinskog, uz iznimku nekoliko manifestacija, većinom zjapi prazan. Stoga je, kako je upozorila, posebno problematična i situacija u Agenciji za obnovu osječke Tvrđe gdje je već dvoje ljudi dobilo otkaz te će tako agencija uskoro ostati na samo jednoj stručnoj osobi. 


Više poslušajte u izjavama:

Petar Kopunović Legetin, Zlatko Ahić, Krešimir Čabaj i Jesenka Ricl

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.