Hrvatski radio

Radio Osijek

15:43 / 13.06.2022.

Autor: Ana Mitar Šimić

Dragičević: Svijest o pravima djece raste, ali je i dalje nedovoljna

Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Ana Mitar / Radio Osijek

U povodu 15. godišnjice postojanja i rada Ureda pravobranitelja za djecu u Osijeku održan je sastanak predstavnika Grada i Dječjeg gradskog vijeća s pravobraniteljicom za djecu, Helencom Pirnat Dragičević.


„Kao država još uvijek imamo velike potrebe da se položaj djece poboljša”, istaknula je pravobraniteljica te naglasila da kao ured rade na zaštiti, promicanju interesa i prava djece u svim segmentima njihovih života.

Na sastanku s predstavnicima grada razgovaralo se o načinima na koje se trebaju i mogu poboljšati prava djece u Osijeku.

„U zaštiti i promicanju prava djece napravljeno je puno, osvijestili smo važnost poštivanja prava djece, ali još uvijek svi zajedno trebamo raditi na tome da više uključujemo djecu u donošenje odluka koje se tiču njihovog života", istaknula je pravobraniteljica.

Važna tema sastanka bila je i borba za mentalno zdravlje djece koje je u posljednje dvije godine zbog pandemije narušeno, te prava djece na području odgoja i obrazovanja.

Zaključak je da se uz sve navedene problematike treba raditi s djecom na kvaliteti njihovog slobodnog vremena, a upravo je to tema koja muči i mlade, potvrdila je gradonačelnica mladih grada Osijeka, Aleksandra Miljević.


Više o današnjem sastanku grada, mladih i pravobraniteljice poslušajte u reportažnom prilogu.


Reportažni prikaz sa sastanka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.