Hrvatski radio

Radio Osijek

Drava je zaštićena, ali problema i dalje ima

23.09.2022.

12:55

Autor: Radio Osijek

Drava u Osijeku

Drava u Osijeku

Foto: HRT / Radio Osijek

Pod nazivom „Tri grada jedna rijeka” ovoga se vikenda u Osijeku, Belišću i Donjem Miholjcu obilježava Međunarodni dan rijeke Drave. Program obuhvaća brojne kulturne, turističke, gastronomske i sportsko-rekreacijske aktivnosti, a uvodno je u Osijeku održana panel rasprava „Projekti i izazovi zaštite i održivog razvoja uz rijeku Dravu”. 

Ukazujemo na to koliko je Drava bitna svima nama na ovom području i da svatko od nas mora biti svjestan kako svojim postupcima može pridonijeti njezinu očuvanju, istaknuo je među ostalim ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije Igor Ružička. „Ukazujemo na činjenicu da o Dravi nedovoljno brinemo i naglašavamo koliko ju je bitno čuvati jer je ona dio naših života, s njom smo odrastali”, rekao je Ružička.

Da je Drava već dulje razdoblje u domeni niskih i ekstremno niskih vodostaja podsjetio je zamjenik direktora Vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda u Osijeku Mario Spajić. Nadaju se da će se hidrološka situacija poboljšati, oborinama u gornjem slivu te povratku vodostaja na razine uobičajene za ovo doba godine. Spajić je istaknuo i kako Hrvatske vode provode redoviti monitoring površinskih voda te da Drava nije u lošem ekološkom stanju, a u nekim parametrima ima i poboljšanja.

Predsjednik Udruge Zeleni Osijek Jasmin Sadiković podsjetio je kako je Drava trenutačno zaštićena na nekoliko razina – nacionalnoj, kao Regionalni park Mura-Drava, na europskoj kao dio Ekološke mreže Natura 2000 i na međunarodnoj kao Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Problemi su ipak i dalje prisutni. „Ove smo godine mogli vidjeti da je u Dravi sve manje vode, što je posljedica klimatskih promjena, ali i ljudskog djelovanja kroz regulaciju rijeka, iskopavanje sedimenta i gradnju hidroelektrana”, rekao je Sadiković. Dodao je kako stanje rijeke Drave uvelike ovisi o svim zemljama kroz koje prolazi te da se putem raznih projekata puno ulaže u njezinu revitalizaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.