Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren most u Dražu

07.03.2023.

13:46

Autor: HRT Radio Osijek

Draž

Draž

Foto: OBŽ / HRT Radio Osijek

Nakon obnove i izdavanja uporabne dozvole za most u središtu Draža, bivše je gradilište danas posjetio osječko-baranjski župan Ivan Anušić. U obnovu mosta uloženo je 6.5 milijuna kuna. 

Galerija
Lejla Ševo, ŽUC, Foto: OBŽ/HRT Radio Osijek
Stipan Šašlin, Foto: OBŽ/HRT Radio OsijekIvan Anušić, Foto: OBŽ/HRT Radio OsijekDraž, Foto: OBŽ/HRT Radio Osijek

Kako je izvijestila ravnateljica Županijske uprave za ceste Lejla Ševo, obnova mosta u Dražu počela je u srpnju 2021. godine, a završila u rujnu 2022. godine, uporabna dozvola je "stigla" u studenome prošle godine. Obnova mosta koštala je oko 6.5 milijuna kuna, radove je nadzirao Rencon iz Osijeka za 125 tisuća kuna. Most je s upornjacima dugačak gotovo 40 metara, a 230 metara duge su pristupne ceste. Najavljujući sljedeće projekte, Ševo je istaknula kako je Županijska uprava za ceste objavila poziv za javnu nabavu za spust Batina dugačak 650 metara koji će koštati 5.12 milijuna kuna (sitna kamena kocka) i radovi će krenuti čim završi postupak javne nabave. "Od 2017. godine samo je u Općini Draž 12 kilometara cesta presvučeno novim asfaltom, što je koštalo 4.5 milijuna kuna", zaključila je Lejla Ševo. 

"Most preko Karašice u Dražu samo je jedan u nizu projekata koji se provode u Baranji", izjavio je župan Anušić te podsjetio kako je nedavno otvorena i lokalna cesta Popovac-Kamenac. Istaknuo je kako je Osječko-baranjskoj županiji u interesu da se sigurno prometuje u cijeloj županiji te da se obnove ceste, ne samo zbog prometa nego i kako bi se stvarale pretpostavke za još brži razvoj turizma u ruralnim prostorima. 

"I cesta i most vrlo su značajni za sve stanovnike naše općine, ali i za cijelu Baranju, jer bitno skraćuju put od Batine prema Udvaru, odnosno bivšem graničnom prijelazu prema Mađarskoj tako da je ovo i u gospodarskom i u turističkom smislu bitan objekt", rekao je načalnik Općine Draž Stipan Šašlin. Dodao je kako se u obnovi infrastrukture vrlo učinkovitom pokazala sinergije općinske, županijske i državne vlasti. Podsjetio je kako se gradi šetnica i obaloutvrda na Dunavu u Batini (27 milijuna kuna) te komunalno pristanište vrijedno 10 milijuna kuna. Hrvatske vode uz to izmuljuju Topoljski dunavac, gradi se sustav navodnjavanja Puškaš vrijedan 25 milijuna kuna te niz manjih projekata koji će poboljštati uvjete za rzvoj poljoprivrede i turizma kao značajnih gospodarskih grana na sjeveroistoku Baranje.  

Poslušajte izjave - Lejla Ševo, ravnateljica Županijske uprave za ceste Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić, osječko-baranjski župan i Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž.

izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.