Hrvatski radio

Radio Osijek

Drenjančević: Ovo je maraton, svako opuštanje generiralo bi probleme

12.01.2021.

10:31

Autor: Radio Osijek

Domagoj Drenjančević

Domagoj Drenjančević

Foto: - / -

„Pozitivni trendovi i manji broj hospitaliziranih ulijevaju nadu u dobru kontrolu epidemije. No, ona je i dalje u jeku i ne treba zanemariti činjenicu da je virus još s nama”, rekao je u programu Radio Osijeka pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u osječkom KBC-u Domagoj Drenjančević.

Istaknuo je kako je provođenje mjera sigurno značajno pridonijelo boljim brojkama, no i upozorio kako opuštanja ne smije biti. „Trenutačno je u KBC-u hospitalizirano manje od sto bolesnika - 82-oje, a 23 su na respiratoru, što je vrlo dobro u odnosu na brojke koje smo imali sredinom prosinca. I umrlih je značajno manje, ali i dalje ima onih koji se ne mogu izboriti s infekcijom. Opustiti se nikako ne bismo smjeli jer virus je tu. U Europi se još uvijek bilježe veliki brojevi novooboljelih, a ima i novih mutacija virusa, ali svi se nadamo da to neće utjecati na učinkovitost cjepiva”, rekao je Drenjančević.

Na pitanje zbog čega je u posljednje vrijeme manji broj testiranih uzoraka, Drenjančević odgovara kako su zbog manjeg broja ljudi sa simptomima bolesti manji interes i potreba za testiranjem. „Oni koji su iz primarne zdravstvene zaštite upućeni na testiranje ne moraju čekati jer je očito bolesnika sa simptomima manje. Usto, od ukupno testiranih postoci pozitivnih uzoraka bitno su bolji nego što su bili, ali i dalje nisu mali jer je riječ dvoznamenkastim brojkama”, ustvrdio je. „Stanje je sigurno puno bolje, postoji optimizam, ali ne bismo trebali početi slaviti jer svako opuštanje generira nove probleme. Ovo je maraton, a ne sprint i da mjere nisu provedene nije izgledno da bi se bilo što značajno promijenilo. Svatko mora biti svjestan da je u njegovim rukama osobna i sudbina najbližih. Iako postoje okolnosti kad je teško provoditi mjere, drugog izbora, uz cijepljenje, nemamo. I sam sam se cijepio, to je jedini način kako možemo ovladati pandemijom”, poručio je Drenjančević.

Potvrdio je i kako pojava virusa gripe zasad nije zabilježena. „Prošle godine u ovo vrijeme bio je značajan broj oboljelih od gripe, a očito sada dominira koronavirus. I zbog držanja distance virus gripe nije prijemljiv, ali to ne znači da je neće biti”, rekao je Drenjančević.

Poslušajte razgovor našeg Davora Lončarića s doktorom Drenjančevićem:

Domagoj Drenjančević u programu Radio Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.