Hrvatski radio

Radio Osijek

Droga u "osvježivačima zraka" - reagirati se mora odmah

11.05.2018.

10:36

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HNS Osječko-baranjske županije

Foto: HNS Osječko-baranjske županije

Foto: - / -

"Na činjenicu da sve veći broj maloljetnika konzumira takozvane "osvježivače zraka", zbog čega je nekoliko njih posljednjih dana u Osijeku završilo u bolnici, mora se reagirati i svatko od nas mora učiniti sve što može kako bi se to spriječilo" poručio je HNS.

"Sintetske ulične droge ne smiju biti u slobodnoj prodaji",  poručio je danas na konferenciji za novinare održanoj u Osijeku saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj. Najavljuje da će nadležnim ministarstvima predložiti izmjenu relevantnih Zakona, prije svega Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, a posebno Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Posljednji je iz 2016., podsjeća Ćuraj, a napravljen je kao reakcija na smrt jednog 15-godišnjaka iz Zagreba koji je umro upravo konzumirajući takozvane "osvježivače zraka", no nakon toga je sve stalo. 
Sintetske ulične droge danas su u slobodnoj prodaji, čak i na policama (specijaliziranih) trgovina, upozorio je Čuraj. Naglasio je da se nove psihoaktivne supstance u slobodnoj prodaji nude kao soli za kupanje, osvježivači zraka i sl. Najčešće se radi o sintetskim kanabinoidima, odnosno o psihoaktivnim supstancama dobivenim kemijskim putem u labaratoriju koje imaju sličan, ali puno jači učinak, nego THC. "Budući da se sastav, tj. psihoaktivna komponenta proizvoda istog tržišnog imena mijenja tijekom vremena, tvari koje su u međuvremenu postale predmetom zakonske kontrole zamjenjuju se novim, legalnim spojevima, potrebno je izraditi zakonski okvir, koji će institucijama omogućiti da pravodobno reagiraju i zaštite prava potrošača i zdravlje naših sugrađanka i sugrađana, posebice maloljetnika ne samo na razini Osijeka već cijele države", rekao je Čuraj. Važnim ističe i edukaciju maloljetnika kroz zdravstveni odgoj, ali i edukaciju roditelja jer mnogi ne znaju za novu opasnost na ulicama. Nužno je, kaže, reguliranje tržišta kroz primjenu Zakona o zaštiti potrošača i sprječavanje kršenja Zakona o zavaravajućoj poslovnoj praksi, koji se može i doraditi s ciljem sprječavanja manipulacija.
Na pitanje novinara o legalizacije marihuane Čuraj je odgovorio da su sintetske droge prisutne na tržištu kao 'osvježivači' zraka izrazito štetni po zdravlje osoba, pa samim time ne može se uspoređivati sa marihuanom. Čuraj je podsjetio da je HNS za legalizaciju marihuane, već duži niz godina, ali uz državnu regulaciju po uzoru na Nizozemsku, koja omogućava konzumiranje marihuane u za to specijaliziranim prostorima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.